KAIKENKARVAINEN KIRPPUTORIKANSA

4. huhtikuuta 2015

Muistan käyneeni ensimmäistä kertaa kirpputorilla alle kouluikäisenä. Äidin kanssa mentiin Korson kirpputorille: se oli kesää, kyseisen kirpparin ilmastointi oli tosi huono ja ilmassa leiju tympääntynyt homemainen haju. Se oli sitä aikaa kun myytävissä tavaroissa ja vaatteissa oli maalarinteipistä tehdyt hintalaput ja maksu onnistui vain käteisellä. Paljon on tultu kehityksessä eteenpäin ja kirpputoreilla tapaa paljon todella mukavia ja avuliaitakin ihmisiä, mutta mitä tässä nyt 13 vuoden aikana oon enemmän ja vähemmän kirpparointia niin myyjänä kuin asiakkaanakin harrastanut  erityisesti muutaman viimevuoden aikana  niin tietyt ärsyttävät asiat on ja pysyy. Tiukassa. Ja tässä ei nyt mennä vielä lähellekään fb-kirpputoreja..

IMG_0039_retouched

Kiilaajat Yleensä tähän kastiin menee sun itsesi ikäiset ja mahdollisesti samaa sukupuolta olevat ihmiset. Tottakai, koska intressit on suurinpiirtein samat ja kirpputoreilta haetaan samanlaisia juttuja ja tietysti ymmärrän, että jos kirpputorilta haluat kotiin kiikuttaa haluamasi, pitää olla tietynlaista röyhkeyttä. Mut kyllä se kyynärpäätaktiikan käyttö ja töniminen on mun mielestä silti ihan tarpeetonta.

Ylihinnoittelijat Ei, mä en maksa sun keltaisilla kainaloilla varustetusta valkoisesta menkkahaukan teepparista viittä euroa vaikka ois kuinka vasta viime kuussa ostettu. En edes unissani.
  Itsepalvelukirpputoreilla törmää toisinaan todella ahneiden ihmisten pöytiin. Ihan tavallisista vaatteista ja kodin käyttöesineistä pyydetään ihan älyttömiä hintoja, oon joskus nähnyt pyydettävän eräistä shortseista enemmän, kuin mitä olin edellisellä viikolla nähnyt niiden kaupassa maksavan. Jotkut ovat niinkin ahneita, että myyvät ilmaisiksi saatuja tuotelahjoja.
  Yleensä hintalapussa on hyvin tarkkaan listattu "merkki", ovh:kin laitettu oikein isolla ja mainitaanpa niissä yleensä että on "melkein kuin uusi". Voivoi kun se nyt vaan on fakta, että vaikka ois kuinka ihan vaan vähän virttyneet Dr. Denimin jeggarit tai steariinilla kyllästetty Iittalan Kivi-tuikku, on kirpputori viimenen paikka, jossa siitä kannattaa pyytää kaksinumeroista euromäärää. Feikkitavaraa aitona myyvät ois myös ihan oma lukunsa, mutta niistä nyt ei edes jaksa provosoitua.

IMG_0028_retouched

Ahtaajat Siis tämä osa kirpputorimyyjien mahtavaa kastia, joka vie kaiken mahdollisen myytävän kerralla omaan pöytäänsä. Vaikka useimmilla kirpputoreilla pöytää varatessa suositellaan täyttämään pöytää sitä mukaa, kun tavaraa menee. Kirpputorin asiakkaat osaavat olla julmaa kansaa eikä suositulla kirpputorilla tarvita kuin pöydän vuokraajan pikainen käynti viereisellä käytävällä, kun pöytä on jo myllätty ihan tunnistamattomaksi.
  En tiedä teistä, mutta mulla ei kirpputorilla riitä kärsivällisyys jäätävän vaatekasan päälle kipuamiseen, koska "siellä voi olla jotain kivaa". Erityisesti Lahden Lanttilassa nää ahtaajat menee samaan kastiin ylihinnoittelijoiden kanssa. Nää tämmöset pöydät on myös valitettavan usein  ainakin oman empiirisen tutkimuksen mukaan  niitä, jotka näyttää vielä perjantainakin ihan tyystin samalta, kuin maanantaina. Kai siinä on taustalla joku ajatus saada rahaa mahdollisimman vähällä vaivalla. Mut no, enpä usko että kukaan shoppailisi ihan vaatekaupassakaan, jos siellä ois koko valikoima isona myttynä keskellä keskellä pöytää.

Tientukkeet Oi että, lähdit sitten lasten kanssa sunnuntaiselle kirpputorikierrokselle? Otit miehenkin mukaan! Ja kirpputorille on pakko saada lastenrattaat messiin, vaikka mukuloista nuorin onkin jo viiden vanha, koska eihän sitä tiedä jos herranterttu tahtoo päiväunille kesken kiertelyn. Ja jos jotain tosi vinhaa sattuis löytymään, niin otathan myös ostoskärryt mukaasi kierrokselle. Ai hei, katsos tuolla on naapurin Miina, menehän päivittämään viimeisimmät juorut siihen keskelle mutkittelevia kassajonoja. Pistä ostoskärryt tässä poikittain ja rattaat pitkittäin. Näin blokkaat oikein onnistuneesti ainakin kolme pöytää ja kaikkien muiden asiakkaiden täytyy tehdä kiertoreitti, jos haluavat jatkaa matkaansa järjestyksessä tai haluavat edetä kassalle.

IMG_0033_retouched

Lapset Skideissä ei sinänsä oo kirpputoreilla mitään vikaa. Ainekaan niin kauan kun ne osaa käyttäytyä ja kohdella sitä kirpputorilla myytävää tavaraa siinä missä kaupassakin myytävää roinaa kohdellaan. Ei siis ole normaalia käytöstä pyyhkiä räkäpalloja toisen myynnissä oleviin silkkipuseroihin tai syödä jonkun myynnissä olevan lelun kulmaa. Henkilökohtasesti en antais lapseni juoksennella vieraassa, tupaten täynnä ihmisiä olevassa paikassa ympäriinsä ja olla poissa omasta näköpiiristäni. Miksi se on siis kirpputorilla sallittua?

Myllääjät Nämä ihmiset eivät valitettavasti ole vain kirpputorien riesa vaan osansa saavat varmaankin ihan kaikki vaatteita myyvät puljut, oli kyseessä sitten käytettyjen kolttujen myyjä tai ei. Näet että pöytä on siistissä kunnossa, nostat yhdestä pinosta paidan ja katselet sitä hetken, mutta koko onkin väärä etkä halua ostaa sitä. Miksi se pitää vaan viskata takaisin? Onko sulla oikeesti niin kiire, ettei sitä voi edes yrittää taitella jotenkin vähän siistimmin sinne, mistä sen otit? Samaten, jos rekkiä plärätessä pudotat valkoisen kauluspaidan likaiselle lattialle. Noidannuoliko suhun iski vai vaivaako polvia kenties reuma, kun et sitä sieltä jaksa nostaa takaisin henkariin? Nurinkurin käännetty pöytä ei oo eduks kellekkään, se ei houkuta asiakkaita ja se tuottaa myyjälle vaan tuplasti enemmän hommia.

Tinkaajat Mä oon vaatteita myydessäni suhteellisen antelias ja päällimmäisenä onkin yleensä ollut ajatus, että kunhan vanhoista vaatteista pääsee eroon mut oikeesti hei.. Me asutaan Suomessa.

Kaikista näistä sankareista huolimatta kirpputoreilla käynti osaa olla äärimmäisen rentouttavaa ja jopa terapisoivaa, kahdeksan kymmenestä vastaantulijasta on ihan kivoja ihmisiä. Kirpparoin kuitenkin kaikista mieluiten yksin tai korkeintaan äidin kanssa koska no, se samanhenkinen kaveri siinä vanavedessä voi tehdä musta kiilaajan tai osoittautua itse sellaiseksi.
  Oon vuosien varrella tehnyt ihan huikeita löytöjä kirpputoreilta, viimeksi tänään ostin ihan huikeen, kuvissakin esiintyvän rotsin vitosella. Iso osa meidän kodin huonekaluistakin on käytettyä kamaa ja siitä saa aina hyvän mielen koko loppupäiväks, kun tekee (omasta mielestä) hyvät kaupat! Kierrättäminen on jees ja on se tällä tavalla opiskelijana ihan kiva siinä sivussa saada muutama hilu säästöön pahan päivän varalle :-)

21 kommenttia

 1. Allekirjoitan kaikki! Olen yhellä kirppiksellä Vääksyssä sillon tällön töissä ja voi että mitä mussukoita ja sankareita sielläkin käy. Suurin osa on mukavia asiakkaita, mutta kyllä sitä välillä miettii, että missä on aikusen ihmisen käytöstavat ja suhteellisuudentaju :D

  Ja se kun tullaan kassalle: "Saako tästä tingata alennusta?" ...ikävä kyllä kun ei ole mun tavara niin ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin välillä ihan oikeesti huolestuttaa, et onko nää ihmiset tämmösiä kirpputorin ulkopuolellakin :-D Etenkin isoilla kirpputoreilla törmää jos jonkunnäköseen hiihtäjään, siellä voi yhden tunnin aikana tavata noi kaikki edellämainitut..!

   Poista
 2. Tää on niin parasta, että sun postauksien aiheet om niin monipuolisia!!! Kiva postaus taas, oli hauskaa lukiessa :) komea kirppislöytö!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkistävää kuulla, kiitos paljon! :-)

   Poista
 3. kiva postaus! oon lukenu sun blogias jo muutaman vuoden ja ihailen aina sun kivoja kirpparilöytöjä <3 Oon muuten todennu mitä nyt oon käyny parisen kertaa lauantaisin Lanttilassa, että nounou ei enään ikinä lauantaina- tuntuu et siel on puol Lahtee samaa aikaa :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ootko koskaan käyny siellä sunnuntaisin? Sitä luulis että sillon ois rauhallista mut vielä mitä.. :-D viikonloppusin lanttilassa käy välillä myös bussilastillinen jengiä rajan takaa, sillon vasta hullu meno onkin! :-DD

   Kiitos paljon :-)

   Poista
 4. Ahhah käyn samoilla kirppiksillä kun sä ja oon kyllä törmännyt noihin kaikkiin ihmistyyppeihin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä etten sit kuvittele omiani :'-D

   Poista
 5. Suurimmasta osasta samaa mieltä, mutta mikä vika tinkaamisessa?:D mielestäni se jopa kuuluu ainakin itsemyyntikirppareihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli nyt ehkä enempi kyse itsepalvelukirpputoreista, kun niillä enimmäkseen itsekin käyn. :-) viime kerralla oli tosi ärsyttävää, kun hyvä että oltiin keretty tuoda ekaa säkillistä vaatteita pöytään kaverin kanssa, niin jo sieltä tuli joku mummo tinkaamaan kolmen euron kolttua puoleen hintaan. Oikeesti?! :-D

   Ja kuten Kiia tuolla totes, sitä yritetään vielä jopa itsepalvelukirppareiden kassoilla, vaikka kassahenkilökunnalla ei oo mitään valtuuksia päättää toisten myymien tavaroiden hinnoista :-D

   Poista
 6. korson kirppis - täällähän se edelleen pyörii, kunnosta en oo ihan niin varma haha :-D onneksi ollaan saatu pari muutakin tähän lähelle, ei sillä varmaan muuta virkaa enää olekkaan kuin vitsien aiheena! tää oli kyllä jotenkin virkistävä postaus, nauroin jokaiselle kohdalle ja kirppishimo kasvaa kasvamistaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo, syksyllä menin junalla ohi ja hengissähän se näytti olevan. Joten kuten :-D

   Haha, mahtava juttu että tykkäsit tästä! Kiitokset siitä :-)

   Poista
 7. mua itseäni harmitti ihan VIETÄVÄSTI kun heitin mun dr denimin mustat plentyt, erittäin hyväkuntoiset krippiskasaan (olin kyllästynyt niihin)..no erehdyin jäämään poikaystävän luokse helsinkiin silloin (vuosi sitten kesällä) ja kappas, rakas äitini oli sitten vienyt läjän farkkuja kirppikselle... ja hinnoitellut kyseiset farkut 2€ ........itkin verta varmaan viikon :-D ihan vaan sen takia, että oisin mielelläni itse pitänyt ne, kun että myynyt noin halvalla.. yhyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei :-D Tavallaan ymmärrän sun äitiä koska dr denimit on semmoset rimpulahousut ehjinäkin, eikä äidit aina ihan kaiken päälle ymmärrä. Toivottavasti sait kuitenkin uudet pöksyt :-)

   Poista
  2. joo no ei hän tiennyt koko housumerkkiä ja piti sitä ihan samana ku kaikkia muitakin :-D ja nuo pökät oli ostettu 2v sitten, joten ne oli vielä sitä vahvempaa ja kestävämpää kangasta (ja makso sen 44e!). toisin ku tänä päivänä... en kyllä rahojani niihin housuihin enää laittaisi :/ parhaiksi oon todennu istuvuudelta onlyn farkut! zalandon aleista vielä ni ei 30e kirpase sitten yhtään :-D toisin ku denimien 50e.. tosissaa tiedä mikä niissä maksaa. tuntuu ettei tänä päivänä missään ole niitä the farkkuja, oon kyllä miettiny gina tricot:in mollyjä? nehän ei oo ku 30e ja vaikuttaa hyviltä KUVIEN perusteella :-D

   Poista
  3. Niinno, mitäpä sitä äitiä syyttämään :-D Tosi ikävää kyllä, etenkin vanhojen denimien kohdalla. Niihin uusiin en kyllä minäkään hassaa rahojani. Naurattaa aina Carlingisissa käydessä kun kovasti hehkutetaan alennysmyyntejä ja sitten jossain lukee pienellä präntillä "paitsi Dr. Denim jeggingsit" ........ No jahas :-D

   Hei mulla on paritkin Gina Tricotin Alexit! Joku joskus kertoi että ne on melkein samat housut kuin Mollyt, mutta lahjepituus ja vyötärönkorkeus on eri. Mollyt on vissiin lyhyemmät lahkeesta ja korkeempivyötäröiset, vai oliko se nyt toisinpäin.. Kuitenki, noi Alexit on ollu ihan huippuhyvät, ainakin mustina pillifarkkuina :-) Matsku on samanlaista venyvää kuin dr. denimeissäkin, mutta saumaratkasut on paljon fiksummat!

   Poista
  4. Eikä, ite löysin mustat plentyt kirpparilta kahella eurolla joskus vuos sitten! :D ehdottomasti yksiä parhaita kirpparilöytöjä.

   Poista
 8. Mä olin tossa tammikuussa helsingin jäähallilla kaverin kanssa myymässä ja siis ihan oikeesti. Siinä tuli törmättyä ihan varmasti kaikkiin noista mitä luettelit : D pahin oli, kun yks ulkomaalanen oikeesti suuttu mulle, kun pyysin kengistä euron. Ja hyvä ettei käyny vieressä olevan mummon kimppuun joka naurahti tilanteelle. Ei jotenkin ton jälkeen oo tehny mieli mennä uudestaan :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhhuuuhhuhuh! Mullakin on ulkomaalaishavainto, kun yhdellä kirpparilla oli eräs oikeesti vanhempi nainen joka ei puhunut ollenkaan suomea ja siinä se sitten koitti saada ilmeisesti kahta kahden euron hintasta juttua kahden euron kolikolla :-D Voi veikkoset kun mulla varmaan hajoais pää kirpparikassalla työskennellessä!

   Poista
 9. So true! Itse en niinkän välitä kirppiksillä rattaiden kanssa kulkevista perheistä. Käytävät ovat muutenkin ahtaat ja kun saat sitten itse ahtautua niiden kärryjen vierestä kun millään niitä ei kuitenkaan siirretä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Vaikka ois kuinka näppärät cityrattaat, on ne melkein aina tiellä - varsinkin viikonloppuisin.

   Poista


Pidetään meininki asiallisena ja rentona. Eri mieltä saa olla, mutta nokkavaksi ei tarvitse heittäytyä!
Kuviani saat toki käyttää, kunhan pyydät ensin luvan allekirjoittaneelta.

Featured posts

Copyright © And then she grew up
Design by Fearne