LITTLE WEDDING THINGS

20. maaliskuuta 2015

Mun mielestä häitä suunnitellessa pitää niin sanoen tuntea yleisönsä, toisin sanoen vieraansa. Vaikka kyseessä onkin morsiusparin suuri päivä, ollaan sitä juhlimassa yhdessä kummallekin tärkeiden ja rakkaiden ihmisten kanssa. En tietenkään valitse omaa morsiuspukuani eikä koristella juhlapaikkaa tyystin sen mukaan, mitä jommankumman äiti, isoäiti tai kummitäti tahtoo, mutta ne pienet, persoonalliset ja vieraisiin olennaisesti vaikuttavat palat juhlaa kannattaa valita huolella etenkin vanhempaa juhlaväkeä kunnioittaen. Mä en nyt tiedä, ymmärtääkö kukaan mitä haen takaa, mutta jos toisen perheessä on totuttu syömään perinteistä suomalaista ruokaa sukupolvesta toiseen, ei välttämättä kannata pistää pystyyn taco- tai sushibaaria... Ruokapuoli nyt muutenkin on semmonen, minkä takia tullaan varmaan hakkaamaan päätä seinään monenmonituiset kerrat, mutta you got the point?
  Pinterest on pullollaan hauskoja ideoita häihin ja ajattelinkin ihan näin ensimmäisenä listata meille mieluisia, pieniä ja ei-niin-välttämättömiä juttuja, joilla personoida hääjuhlan ulosantia ja tehdä vieraiden olo mukavaksi sekä tervetulleeksi. Tietysti liika on aina liikaa eikä hääjuhlaa kannata hukuttaa pieniin "merkityksettömiin" yksityiskohtiin tai menettää yöuniaan niiden takia, mutta ainakin tarjolla on vaikka mitä mistä valita ja soveltaa omien häiden teeman mukaiseksi!

  we2

♥ Riisiä ei ainakaan suomalaisissa häissä oo taidettu heittää enää vuosiin. Vaihtoehtoja on onneksi tullut saataville kuin sieniä sateella ja ensimmäisenä tuleekin mieleen konfetti, saippuakuplat, kukkien terälehdet ja olenpa nähnyt semmosia pieniä ja pehmeitä pipontupsua muistuttavia pampuloitakin heiteltävän. Tässä on myös hyvä sauma sekä käyttää mielikuvitusta että säästää.
  Vaikka riisi oli monet vuodet klassikko, oli se aika persoonaton ja ikäväkin siinä tapauksessa, että sitä saattoi löytyä hääkansan hiuksista vielä seuraavana päivänäkin. Jos taas ei tahdo saada päällensä minkäänlaista sadetta vihkipaikalta ulos astuttaessa, on eräänä mahdollisuutena myös ilmaan päästettävät heliumilla täytetyt ilmapallot!
  Mä en ole varma mitä tahdotaan, tuntuu niin kauhean mitättömältä jutulta loppujen lopuksi (sanoo nainen, jota mies nyt jo moittii bridezillaksi). Jos koiranpentuja saisin niskaani, olisin erittäin onnellinen vastavihitty nainen. Eikä Jamikaan pistäisi pahaksi, ei todellakaan. 
  
♥ Itsepalvelulla toimiva photo booth on sellanen asia, johon ihastuin ensimmäisenä, kun hääjuttuja aloin vakavammalla otteella selailla. Henkilökohtasesti tykkään tuosta kuvassakin näkyvästä "real life polaroid" -viritelmästä eniten, mutta tässäkin kohtaa vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Paikalle voidaan esimerkiksi varata päälle puettavaa rekvisiittaa, lavastaa Hollywoodin punainen matto taustaseinineen tai kyhätä talkoovoimin hauska kuvausseinä, jossa hahmojen päiden kohdalla olevista rei'istä voi survoa oman lärvinsä (Ja jäädä jumiin..).

  we4 

Jamista en tiedä, mutta ainakin itse tahdon häissämme panostaa hääjuhlan aikana kulkevaan informaatioon. Käytännöllisin ja myös luontoa vähiten kuormittava vaihtoehto hääohjelman listaukselle olisi iso ja tilanteeseen sopivasti koristeltu liitu- tai fläppitaulu jossain oven kupeessa tai salin nurkassa. Tunnen kyllä ystäväni ja vastaavat olisi iltaa kohden täynnä kirkkoveneitä jos saatavilla olisi yksikin tussi tai liitu, mutta idea on muuten mun mielestä ihana ja Pinterestistä selaamani esimerkit kauniita. Ja kun ei tarvitsisi tulostaa noin 100lle vieraalle omaa ohjelmalappuaan, voisi hyvällä omallatunnolla viritellä pöytiin pieniä tietoiskuja juhlakaluista tai esimerkiksi kehitellä hauskoja vastauslomakkeita tanssilattiaa paremmin pöydässä viihtyviä vieraita varten.
  Samaan syssyyn kuuluvat kaiketi myös hääkutsut, mutta ne ovat sitten oma lukunsa lähempänä juhlaa. Etenkin jenkeissä valloillaan oleva Save the date -systeemi on varsin herttainen, mutta pienemmälle määrälle juhlakansaa kymmeniä kertoja pienemmässä maassa informaatio kulkee paljon paremmin ilman postin välikätenä toimimista.

we3

♥ Aikasemmin mainitsemani photo boothin voisi myös yhdistää vieraskirjan kanssa. Vaihdetaan tavallinen kamera polaroidversioon ja pistetään tarjolle muutama liimatuubi, kourallinen kyniä ja avot. Henkilökohtasesti pidän tavallisia vieraskirjoja kauhean tylsänä ja turhanakin, ainakaan itse en niitä tulisi jatkossa kummemmin lukemaan. Polaroid-kuvien avulla tekisivät vieraat hääparille jo juhlan aikana valokuva-albumin, joita meidän perheissä tykätään katsella muutenkin. Vastaan tässä tuleekin sitten hinta, polaroidfilmi on aika kallista, mutta kekseliäitä vieraskirjaideoita on onneksi kymmenittäin lisää!
  
♥ Nyt päästään sitten konkreettisesti siihen, mistä tuolla ihan aluksi jo puhuinkin. Vieraidensa tuntemiseen siis. Ja mehän Jamin kanssa tiedetään, kuinka meidän kummankin suvun miehet rakastavat olutta. Alkoholisteja ei onneksi taida löytyä ja ihmisiksi osataan olla, mutta tuo miehekkään suomalaiskarjun elämän eliksiiri on sellanen juttu, jota ilman vois meno kuihtua hyvinkin nopeasti kakslahkeisten vieraidemme mielestä.
  Alkoholia meidän hääjuhlassa siis tulee olemaan enemmän kuin pelkkien alkumaljojen verran (koska itse sulhanen kieltäytyi saapumasta paikalle, jossei näin ole) ja halutaankin panostaa juomapuolen toimivuuteen. Muutamiakin kesähäitä todistaneena sitä on tullut huomattua, kuinka nopeasti se oma juoma  alkoholiton tai ei  kerkeää lämmetä tai vaihtoehtoisesti kadota... Kesäkuumalla tapa kuin tapa pitää oma juoma kylmänä on kuitenkin ihan ehdoton, vielä mahtavampaa olisi kun samassa syssyssä sen juomansa voisi vielä merkata omakseen! Kuvankaltaiset beer holderit olis kyllä ihan mahtavat, etenkin jos niihin sais mieluisensa painatuksen järkevällä hinnalla. Ei kauheen tyylikästä, mutta ollaanko me nyt muutenkaan sellasia?

  we1


Yksi merkittävimmistä syistä häiden suunnitellulle ajankohdalle, on mulle kultaakin kalliimmat isovanhempani. Vaikka erittäin hyväkuntoisia ja rautamielisiä 80+ seniorikansalaisia onkin kyseessä, surullinen totuus on, etteivät he ole täällä ikuisesti. Äidin vanhempien poismeno ennen häitä olisi mulle ihan älyttömän kova paikka, itkettää pelkästään ajatella sitä päivää ilman heitä. Mutta se ei olis mulle kova paikka sen takia, että olisi vaan mulle tärkeää saada heidät juhlimaan meidän häitä. Ehei. Asialla on mulle ihan äärettömän valtava merkitys siksi, koska mummo ja pappa ovat kumpikin kertoneet mulle viimesestä suurimmasta toiveestaan  nähdä mut kävelemässä kohti alttaria. 
  Koskaan ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan, mutta jos se päättää potkia päähän seuraavan kahden vuoden aikana enkä saa isovanhempiani paikan päälle kokemaan sitä, mitä he viimeisinä elinvuosinaan eniten ovat toivoneet, tahdon heidät paikalle edes kuvainnollisesti. Idea on hirvittävän kaunis mutta ajatus vaan hirvittävä.

Viimeisenä onkin sitten vielä vähän lisää juttuja juhlan ikuistamisesta. Kyllä me sinne ammattilaisvalokuvaajakin tahdotaan, mutta vieraiden itseottamissa kotikutoisissa kuvissa on ihan erilainen fiilis. Viime vuosinahan häissä on suosittu kertakäyttökameroita, joilla vieraat ovat saaneet ottaa kuvia.
Kun pienisukuisia ollaan, niin ollaan myös todettu vieraslistan koostuvan enimmäkseen ystävistä, eikä sen takia ajatus omasta hashtagista häitä varten ole ollenkaan hullumpi. Jos Instagram on siis juttu enää vuonna 2017..
  Tässä on kaikenlisäksi keino, jolla takaa edes jonkinlaisten muistojen säilymisen sovelluksen sisällä jos digitalisaatio tai kodin palohälytin meidät pettää.

Toivottavasti tämmönen megalomaaninen häähömppäpläjäys ei nyt uuvuttanut ketään. Lupaan pitää tämän tässä vaiheessa vielä äärimmäisen minimalistisen häähössötykseni poissa blogista siihen asti, kun jotain alkaa oikeasti tapahtumaan. Ellen nyt kamalasti inspiroidu kuluvan vuoden aikana :-D Oikein höttöhattaraisen sokerista perjantain jatkoa kaikille!

20 kommenttia

 1. Just tällaista häähössötystä on ihan superkiva lukea, joten älä vaan ala karsimaan postauksia teidän suunnitelmista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :-) Pitää katsoa, jos jotain merkittävää tulee häiden osalta mieleen ennen varsinaisen suunnittelun aloittamista!

   Poista
 2. tää oli ihan älyttömän mielenkiintoinen ja ihana postaus! vasta lukioon menossa oleva tyttö enkä muutenkaa ole koskaan hääpukua enempää miettinyt omia häitäni, mutta tää anto jo ideoita (jotka tulee kyllä unohtumaan....) :-D varsinkin toi vieraskirjajuttu oli mahtava, tollasen voisi hyvin toteuttaa ihan illan istujaisissakin tai synttäreillä, jos yhtään jaksaa panostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, no tosi hieno juttu, kiitos paljon :-) Noi kaikki erilaiset vieraskirjat on kyllä tosi hauskoja jo ihan toteutuksenakin. Valokuvilla höystetyn lisäksi löytyi ideoita, joissa hyödynnettiin mm. sormimaaleja ja kalenterita! Onneks juhlien ei tarvii tosiaan olla häät, että vieraskirjan voi pistää esille!

   Poista
 3. Aaah häähöttöhattaraa ❤ Mulla on kamala polaroid-kuume ja toi photoboothin ja vieraskirjan yhdistäminen jäi kyllä nyt palavasti mieleen – melkein harmi ettei omia häitä oo nyt vielä ihan äkkiä edessä. :D Itsekin toivoisin häiden ajankohdan olevan kuitenkin joskus sen verran pian, että isovanhemmatkin jaksaisivat vielä osallistua juhlaan. Ja vaikka omatkin isovanhempani ovat minulle rakkaita, niin toivon tätä erityisesti poikaystäväni isovanhempien puolesta, koska hänelle he merkitsevät vielä paljon enemmän, kuin "vain" isovanhemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häähöttöhattara on parasta! Noiden kahden yhdistäminen on kauhean kiva ajatus juhlassa kuin juhlassa, voi kun polaroidfilmit halpenis itse kameroiden taas yleistyttyä :-D

   Mulla on vähän sama juttu isovanhempieni kanssa, kuin sun poikaystävällä. He miltei elätti mut lukiovuosina, koska lähiössä sijaitsevasta mummolasta oli niin paljon helpompi päästä arkisin kouluun, kuin kotoa maalta. Ihanat juhlat ja mahdollisuus osallistua niihin täysissä ruumiin ja sielun voimissa olis vähintä, mitä mulla on heille tähän hätään tarjota. Kaikista enitenhän mä tietysti toivoisin, että he sais vielä nähdä mun ja Jamin lapset, mutta se taas alkaa olla valitettavan epärealistinen toive, kun en lapsia vielä vuosiin halua..

   Koputetaan puuta ja toivotaan ettei mitään käy yhtään kellekkään, ei isovanhemmille eikä muillekaan rakkaille <3

   Poista
 4. Ihanii ideoita sulla!

  VastaaPoista
 5. Me ei olla menossa vielä aikoihin naimisiin, mut oon silti stressannu jo aikalailla meidän häitä :D Perus.

  Eniten ehkä mietityttää toi alkoholitarjoilu... Toisen puoliskon suku on tosi viinaanmenevää ja tiedän jo kokemuksesta, että pettymys on suuri jos juhlissa ei ole alkoholia tarjolla kovan kännin saamiseen. Mä taas en todellakaan halua mitään ryyppäjäisiä, mutta miten voi aikuisia ihmisiä kieltää ottamasta liikaa? Kauhulla kuuntelen poikaystävän juttuja niiden suvun juhlista kun ihmiset örveltää ja sammuu pöytiin, ei yhtään semmosta mitä haluan omalle juhlapäivälleni. Täysin alkoholittomat häätkään ei inspaa, koska haluaisin itekin ottaa mieluusti juoman tai pari. Huoh. Onneks häät ei oikeasti oo vielä ajankohtaiset :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi ei, toivottavasti stressitasot ei sitten ainakaan nouse, kun h-hetki alkaa jonain päivänä lähestyä :-D

   Viina on kyllä katalaa tököttiä. Kelpo renki, mutta huono isäntä, jos näin voi kliseisesti edes sanoa :-D Tietystihän alkoholitarjoilun kannalta voi tehdä monenlaisia ratkaisuja, oon ollut monissa juhlissa, joissa varsinainen alkoholitarjoilu on aloitettu vasta tietyn kellonajan jälkeen kuten esimerkiks kaheksalta. Sitäkin voi sitten soveltaa moneen suuntaan, niinku vaikka päättää tahtooko tarjota ruoan kanssa viiniä vai ei.

   Häitä suunnitellessa voi kyllä tulla jos jonkinnäköstä probleemaa vastaan ja niihin tuntuu aina olevan kytköksissä sukulaiset joita ei tietenkään voi olla kutsumatta :-D Meilläkin on omat ongelmanne vieraslistan kanssa, mutta meidän ei auta kuin toivoa, että aikuiset ihmiset osaa olla ihmisiksi itselle rakkaan ihmisen hääpäivänä. Ei sitä oikein voi järjestyksenvalvojaakaan häihin ottaa :-D

   Poista
  2. Haha, järjestyksenvalvoja ois kyl aika karu! :D Mutta joo, varmasti sitä keksii aina jonkun kaikkia edes jotenkin miellyttävän ratkaisun, ei varmaan olla ainoita joilla tää ongelma on ollut/tulee olemaan täällä alkoholimaassa...

   Ja unohdin tohon edelliseen viestiin laittaa että kaikki tosi kivoja ideoita :) Varsinkin toi Instagram-kortti on tällaiselle jatkuvasti kuvaavalle mahtava idea, saa tosin nähdä tätä kehitystahtia että minkälaisia appeja sitä on ~5 vuoden päästä tarjolla kun omat häät alkais olemaan ajankohtaisia..

   Poista
  3. Niimpä, tämmösenä digiaikana ei voi yhtään sanoa mitään varmaksi, mikä elektroniikkahärveleihin ja mobiilijuttuihin liittyy :-D Kyllähän sitä luuli että facebookista olisi vaikea luopua (ja edelleen se on mulla aina auki kun oon koneella), mutta onhan se hohto jo mennyt! Mä kuitenkin tykkäisin kamalasti, jos häistä olisi mahdollisimman paljon kuvamateriaalia. Sitä on ite aina kaikissa tapahtumissa kameran takana eikä edessä, niin kyllä se kuvia selaillessa pistää välillä harmittamaan et vaikka on ollut tiiviisti mukana, ei itse näy yhdessäkään valokuvassa.

   Ja sanos muuta. Mekään tuskin tullaan tarjoamaan mitään kovempia alkoholeja omasta pussistamme. Monissa häissä on keksitty soveltaa tätä alkoholipolitiikkaa tosi fiksusti, joten varmasti netistä löytyy monenlaisia ideoita :-)

   Poista
 6. Olipa huono sanajärjestys/lauserakenne/mitänäitnyton tuossa alussa kun siinä luki "en tietenkään valitse omaa morsiuspukuani" ja se loppu "tyystin sen mukaan" vasta myöhemmin, menin ihan hämmennyksiin aluksi :D Kivoja ideoita ja ehdottomasti saa mun puolesta postata jatkossakin häähömpästä! Sellanen jäi kiinnostamaan että mitä noissa ekan kuvan tötteröissä nyt sitten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan toi vähän hassu joo :-D Mietin itsesasiassa tota lausetta tosi pitkään, mutta en ihan loppuun asti "ulkosten ärsykkeiden" (ts. yhtäkkisen kauppaanlähdön) takia. Mutta kai siitä nyt jotenkuten ymmärtää, mitä ajan takaa. Kun pääkoppa tulvii ajatuksia, ei näppäimistöllä vilistävät sormet tahdo pysyä perässä :-D Pitää huomenna koittaa muotoilla kyseinen virke uudelleen ihan järjen kanssa.

   Ja tosi ihana kuulla, että siltä puolen todella löytyy häähömppäilijöitä, joita nää jutut kiinnostaa! Niin ja noissa tötteröissä on juurikin konfettia :-)

   Poista
 7. Meillä häät kesällä 2019 ja siihen tuntuu olevan ikuisuus, mut toisaalta tiiän et nää vuodet menee niin nopeesti! :D Oon vasta ajatuksen tasolla miettiny joitain juttuja ja ollaan jo nyt saatu "riita" häitten teemaväristä aikaseks. :DD Mä haluaisin jonkin sortin karkkibaarin sinne, koska no karkit on paljon parempaa kuin mikään muu! Oon myös jo nyt tuskailla paikkaongelmaa, koska en vaan keksi mitään hyvää paikkaa meijän kotikaupungista. Kaikissa on joku vika. Noh, on tässä aikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta teillähän on sit hyvin aikaa keksiä kompromissi! :-D Meillä tuntuu vähän siltä, että riitelen yksinäni, koska tuo mun sulho on vähän sen luontoinen että sille nyt se on yks hailee minkäväriset kukka-asetelmat pöydissä on ja sit mä kehitän pienessä päässäni ettei se haluakaan mennä mun kanssa naimisiin. Vaikka vallan hyvin tiedän Jamin olevan just sellanen mies, joka ei erota persikanväriä keltasesta eikä huomaa jos oon käynyt kampaajalla. Se vaan on semmonen :-D

   Karkkibaari on kyllä kauheen kiva ja varmasti monen mieleen, kun karkkeja on niin kauheen helppo hommata montaa eri laatua, joista varmasti löytyy jokaselle jotakin :-)
   Ja meillekin toi juhlapaikan etsiminen oli kauheen vaikeeta. Viime kesänä mietittiin Vääksyn Aurinkorantaa, mutta yli tonni viikonlopusta ja varauksen teko kahta vuotta ennen pisti kapuloita rattaisiin. Lahdessa on jonkun verran kauniita paikkoja ja mieluisa on jo kiikarissa, mutta varauksia tai edes tarjouspyyntöjä ei uskalla lähteä tekemään ennen kuin vieraslista on lopullisessa muodossaan. Mutta onneksi siihen meidän suunnittelemaan paikkaan täällä Lahdessa ei oo kahden vuoden jonotuslistaa :-D

   Poista
 8. Ne riisit on vissiin vähentynyt, kun ihmiset tiedostaa että linnut syö niitä ja sit kuolee. En muisya mikä siinä tappaa, olikohan ne jyvien turpoominen tai jotain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on joo, että pulut käy vetelemässä ne riisit sieltä kirkon portailta ja sitte poksahtelevat pitkin poikin hautuumaata kun riisit niiden mahassa turpoaa :-D

   Poista
 9. Ihana postaus! Tuli itselläkin tippalinssiin, kun luin ton kohdan sun isovanhempien toiveesta! Mulle itelle on isovanhemmat myös todella tärkeitä niin kosketti sisimpään asti. Toivotaan, että heidän toive käy toteen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :-) Se oli kyllä kauheeta edes ajatella, että tommonen mahdollisuus on. Mummo ja pappa kun on aina ollu tiiviisti läsnä omassa elämässä, luulee niiden olevan sitä aina :(

   Poista


Pidetään meininki asiallisena ja rentona. Eri mieltä saa olla, mutta nokkavaksi ei tarvitse heittäytyä!
Kuviani saat toki käyttää, kunhan pyydät ensin luvan allekirjoittaneelta.

Featured posts

Copyright © And then she grew up
Design by Fearne