Raha ei tuo onnea, mutta sen avulla voi saavuttaa unelmia

12. kesäkuuta 2017


Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä 

LähiTapiola Vellamon kanssa


Otsikon lausahdus on aika raflaava ja saattaa jopa ärsyttää jotakuta. Mun mielestä se kuitenkin pitää paikkansa, vaikkakin sen taustalla on muutamia edellytyksiä, joiden pitäisi mielestäni olla kunnossa ennen rahalla hankittavan onnen ja saavutettavien unelmien tulemista kuvioihin. Läheisten ihmisten tarjoama rakkaus, hyvä itsetunto ja terveys ovat loistava lähtökohta onnelle ja jo ne riittävät. Työ, jossa viihtyy ja harrastukset, jotka pitävät mielen virkeänä auttavat myös oman onnen rakentamisessa. Mutta entäs sitten kun nämä kaikki on reilassa? Onko mahdollista olla vieläkin onnellisempi?

Unelmia on niin monta erilaista kuin maailmassa on ihmisiäkin. Toisten unelmat kulkevat jossain määrin rinnakkain, toisten unelmat ovat aivan eri maailmoista. Joku keskittyy unelmissaan omaan itseensä, jonkun toisen unelmaan sisältyy kasapäin muitakin ihmisiä. Unelmat eivät välttämättä kerro ihmisestä juuri mitään, eivätkä ne oikeastaan edes kuulu kenellekään muulle kuin ihmiselle itselleen. Mikään ei estä ihmistä tavoittelemasta unelmiaan, mutta se on varmasti mielekkäämpää, kun ihmisen perustarpeista on huolehdittu ja hän kokee olevansa onnellinen - käsitti se onni mitä tahansa. Työ ja siitä saatava palkka tekevät materialististen unelmien saavuttamisen mahdolliseksi, rakastava kumppani helpottaa perheen perustamista ja itseensä terveellä tasolla tyytyväisen ihmisen on helpompi auttaa muita.

Mun unelmat ovat jossain määrin materialistisia, enkä paatuneena realistina niinkään häpeä myöntää sitä. Niistä on myös vuosien varrella tullut hiljalleen meidän unelmia, sillä ollaanhan me J:n kanssa rakennettu yhteistä elämää jo jonkin aikaa ja samalla sisäistetty se, että toinen tulee olemaan todella suuri osa omaa tulevaisuutta. Meillä on molemmilla omat unelmamme, joita toisen läsnäolo omassa elämässä ei millään tapaa torppaa, mutta tolkun ihmisenä haaveillaan ensisijaisesti asioista, jotka halutaan toteuttaa yhdessä. LähiTapiola Vellamo haastoi mut pohtimaan omia unelmiani ja kävinkin keväällä juttelemassa niistä LähiTapiolan Lahden Aleksanterinkadun toimipisteellä. Tapaamisissa käytiin ensin läpi vakuutusasioita, kuten aiemmin jo kerroinkin, mutta niiden ohella olin myös kiinnostunut tietämään, miten me J:n kanssa voitaisiin saavuttaa unelmamme ensimmäisestä omasta kodista ja missä ajassa sen olisi realistista odottaa toteutuvaksi. LähiTapiolan vastaus meidän pohdintoihin oli rahastosäästäminen*.

Mä en ole koskaan säästänyt sillä tavalla, miten "aikuiset säästää" eli siirtämällä rahaa ihan oikealle säästötilille tai rahastoon. Meillä molemmilla on kortittomat käyttötilit, joista on kuitenkin niin surullisen helppoa vain siirtää niitä säästöjä kortilliselle tilille. Tähän mennessä mun säästökohteet ovat muutenkin olleet huomattavasti pienempiä ja vähäpätöisempiä asioita, joihin ei ole tarvittu rahaa mitenkään ihan hirveästi. Sellaisia asioita, jotka voi vielä ostaa kuukausipalkasta tai opintolainasta. Vasta häitä suunnitellessa huomattavasti suurempien summien säästäminen on tullut meille kummallekin ajankohtaiseksi ja nyt kun häät ovat ihan nurkan takana, on meillä kotona herännyt entistä useammin keskustelu oman asunnon ostamisesta ja siihen säästämisestä.

Pankkien lainavaatimukset ovat tällä hetkellä aikamoisia, eikä esimerkiksi vanhempien oleminen takaajina enää riitä samalla tavalla kuin 10 vuotta sitten. Pitää olla omaisuutta ja sen omaisuuden eteen pitää tehdä töitä. Vielä opiskelijaelämän tomuja lahkeistaan pyyhkivällä tuoreella avioparilla omaisuuden taso ei arvatenkaan ole sieltä kaikista hulppeimmasta päästä, kun kaikki säästöt viimeisen parin vuoden ajalta on upotettu siihen tähän astisen elämän parhaaseen päivään. Avasimme mulle kuitenkin rahaston ja lupasin itselleni säästää sinne vähintään 50 euroa kuussa tämän vuoden loppuun saakka. Keltanokkaisuuttani valitsimme rahastolle varovaisen tuotto- ja riskitason, sillä tarkoituksenamme on ensin kokeilla, miten tämänkaltainen säästöväylä kohdallamme toimii sekä tutustua rahastosäästämiseen yleisellä tasolla. Pelkällä viidelläkympillä kuussa ei osteta asuntoa vielä moneen vuoteen, mutta mun opinnot ovat ihan loppusuoralla ja tulevaisuus työllistymisen suhteen näyttää valoisalta. Eihän sitä siis millään tiedä, jos vaikka onnistuttaisiinkin kerryttämään tarvittava summa ensimmäistä asuntolainaa varten jo ensi vuoden aikana ja sen myötä päästäisiin sinne omaan kotiin vielä tämän vuosikymmenen puolella!

Kuvat: 1, 2, 3

2 kommenttia:

 1. Jos meinaat säästää asuntoon, mikset avannut suoraan asp-tiliä sun pankkiin? Yleensä tarjotaan 1+4% korko muine etuineen eikä tiliin liity riskiä (niin kuin esim rahastoihin). Oletko myös tietoinen, millaiset kulut tässä sun rahastossa on (hallinnointi-, lunastuskulut...)? Ihan vaan mietiskeltäväksi muutama asia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska sijoittaminen ja tuoton kerryttäminen kiinnosti tällä haavaaa enemmän, vaikka varovaisesti liikkeelle lähdettiinkin. Tekstissä nimenomaan painotin, että kokeillaan ensin tällä tavalla ja katsotaan, miten rahastosäästäminen esimerkiksi sen ASP-tilin sijasta meidän kohdalla toimii :-) Myös parilla ystävistäni on tai on ollut varovaisen tason rahasto joko LähiTapiolassa tai muualla suurempaa säästötarvetta varten, enkä ole heiltä kuullut tästä säästötapana mitään huonoa.

   "Keltanokkaisuuttani valitsimme rahastolle varovaisen tuotto- ja riskitason, sillä tarkoituksenamme on ensin kokeilla, miten tämänkaltainen säästöväylä kohdallamme toimii sekä tutustua rahastosäästämiseen yleisellä tasolla."

   Olen kyllä hyvin tietoinen kaikista kuluista ja riskeistä, jotka tähän liittyy. En mä kuitenkaan korvat ummessa siellä LähiTapiolan toimistolla sitä parituntista istunut... :-D

   Poista