MILLOIN VIIMEKSI PÄIVITIT VAKUUTUKSESI?

19. huhtikuuta 2017

Postaus toteutettu yhteistyössä LähiTapiola Vellamon kanssa

Mä olen mukana Indiedaysin ja LähiTapiola Vellamon yhdessä toteuttamassa kampanjassa, jossa meidän bloggaajien tarkoituksena on pohtia ja kartoittaa nykyistä elämäntilannetta sekä tulevaisuutta vakuutusyhtiön näkökulmasta  miten LähiTapiola voisi auttaa meitä saavuttamaan unelmiamme ja mistä palveluista olisi meille kaikista eniten apua.
  Lähdin tähän kampanjaan mukaan, koska mä en oikeastaan koskaan ole kovin kummoisella tavalla perehtynyt vakuutusasioihin ja nyt parin käyntikerran jälkeen oon tullut siihen lopputulokseen, että ne jos mitkä tässä meidän taloudessamme kaipasivat hieman päivittämistä. Puhumattakaan nyt siitä, että tässä oltaisiin tasan neljän kuukauden päästä menossa naimisiin. Selkein muutos näkynee silloin meikäläisen sukunimessä, mutta samalla moni näkymätön asia muuttuu perimysjärjestyksestä lähtien.

IMG_87302

En usko olevani ainoa nuori aikuinen, joka on aikoinaan ensimmäistä kotivakuutusta hommatessaan ottanut sen halvimman mahdollisen ja vielä samasta yhtiöstä kuin omilla vanhemmilla. Koska niin nyt vain kuuluu tehdä. Kun siinä ensimmäisessä omassa kämpässä on enemmän huoneita kuin huonekaluja, ei sillä oikein tunnu olevan mitään väliäkään, millaisen summan edestä kotinsa vakuuttaa tai millainen omavastuu vakuutukseen sisältyy. Kunhan kolmen kuukauden välein ei ihan hillittömiä summia tarvitse maksaa.
  Me muutettiin J:n kanssa molemmat vanhempiemme luota ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme ja ensimmäiset kolme kuukautta meidän olohuoneessa oikeasti oli pelkät verhot. Sitten tuli kaksi sohvaa, toinen mummolasta ja toinen löytyi parillakympillä torista. Meidän nykyisen TV-tason edeltäjä oli kyhätty muuttolaatikoista ja Ikean Lack-seinähyllystä. Kummallakin oli oma puhelin ja oma tietokone, kaikki kodinkoneet olivat käytettyjä ja/tai sukulaisilta saatuja. Ei koettu, että meidän omaisuus millänsäkään ylittäisi 5000 euroa saati että kotivakuutukseen mitenkään hirveämmin tarvitsisi panostaa  kunhan sellainen nyt vain olisi olemassa, kun vuokranantaja niin vaatii.
  Vuosi kului, tavaraa kertyi ja tuli muutto uuteen asuntoon lähemmäs keskustaa. Kotivakuutus pysyi kuitenkin samana. Pienemmässä asunnossa meidän omat kodinkoneet koostuivat mikrosta ja kahvinkeittimestä, joten ei tarvinnut murehtia isojen pesukoneiden levähtämisestä. Koettiin omaisuutemme edelleen suhteellisen minimaaliseksi vakuuttaa suuremmasta summasta kuin mitä jo valmiiksi oli sovittu. Olisihan siinä ihan hirveä homma ja voisi siinä nousta hintakin.
  Jouluna 2015 purimme muuttolaatikoita nykyisessä asunnossamme Hollolassa. Jälleen kotivakuutus oli viimeinen asia mielen päällä ja ilmoitimme vakuutusyhtiöön jälleen pelkät vaaditut tiedot asunnosta, joiden mukaan vakuutuksen hinta laskettaisiin uudelleen. Reilun vuoden ajan elimme autuaasti uudessa kodissamme, ennen kuin viime jouluna mun puhelin kohtasi vertaisensa ja tulin ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin miettineeksi, voisiko kotivakuutuksesta olla mitään apua?

IMG_87122

Kävin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa LähiTapiolan Aleksanterinkadun toimipisteessä Lahdessa tapaamassa Emiliaa. Tarkoituksenamme oli hieman valottaa mun ja J:n elämäntilannetta ja pohtia, ovatko vakuutukset siihen nähden ajantasalla. Eihän ne olleet. Pelkästään tämän postauksen kuvissa esiintyvä elektroniikka kattaa noin puolet siitä summasta, josta meidän koti vakuutettiin silloin, kun muutimme ensimmäiseen yhteiseen kotiimme. Ja toiseen. Ja tähän kolmanteen, jossa tällä hetkellä asumme.
  Kuvassa on pelkästään mun viikottain käyttämäni elektroniikka pois lukien järjestelmäkamera, jolla nämä kuvat on otettu. Puhumattakaan vasta datanomiksi valmistuneen J:n omistamista laitteista tai siitä viimesen päälle olevasta pyykinpesukoneesta, joka ostettiin vuosi sitten. Lisäksi vielä koko muun kodin irtaimisto ja pääsimme siihen lopputulokseen, ettei vanha kotivakuutus todellakaan ollut ajantasalla. Yleisellä tasolla käydyn keskustelun lisäksi Emilia valotti mulle LähiTapiolan kotivakuutuksia hieman tarkemmin ja erityisesti kaiken kattavaa Loisto-kotivakuutusta. Vanhaan vakuutukseen verrattuna Loiston luvut näyttivät kaikin puolin järkevämmiltä ilman sitä radikaalia hinnannousua, jonka pelossa vakuutusten päivittämistä olimme pitkittäneet.

IMG_87182

Juttelimme myös muista vakuutuksista ja Emilian kertoessa LähiTapiolan tapaturmavakuutuksesta tulin kironneeksi pariinkin otteeseen, miten sellaisesta olisi ollut hyötyä pari vuotta sitten sattuneen polvivahingon yhteydessä. Siinä jutellessa kävi lopulta ilmi, ettei me J:n kanssa todella olla mitenkään erikoinen pari tämän suhteen. Suomalaiset (nuoret) ovat yllättävänkin laiskoja päivittämään vakuutuksiaan, mikäli mitään radikaalia ei lyhyessä ajassa tapahdu. Rehellisesti sanottuna en olisi tullut ajatelleeksikaan, miten paljon mun ja J:n omaisuus on tässä nyt neljättä vuotta saman katon alla porskuttaessa kasvanut. Tarkemmin kun miettii, niin olisihan se ollut aika hullua, jos me olisimme pohtineet omaa kotivakuutustamme seuraavan kerran vasta asuntokauppoja hieroessamme.
  Juttutuokio Emilian kanssa sai mut myös pohtimaan asiaa sieltä avioliiton vinkkelistä päin, sillä sen myötä meidän olisi J:n kanssa hyvä tarkastella myös erilaisia henkilövakuutuksia tapaturmavakuutuksen lisäksi. Jos toinen kuolee tai sairastuu/vammautuu vakavasti tai kun tulee lapsia. Lemmikkieläimellekin voi ottaa vakuutuksen. Papin aamenen jälkeen ollaan molemmat syvällä suossa, jos toiselle sattuu jotain ja taustalla on asuntolaina, lapsiperhe ja kesämökki. Ne kolme asiaa, joihin elämässämme tähdätään.

IMG_87052

Aikuisuus on kieltämättä hullua meininkiä ja hankinnat kasvavat vuosi vuodelta. Asunnon tai auton ostaminen ei enää kahtaviittä hätyyteltäessä ole mikään hirvittävän kaukana tulevaisuudessa siintävä unelma vaan päivä päivältä entistä todellisempi tavoite, jonka vuoksi haluaa olla ainakin jossain määrin varautunut pahimpaan. Mulle jo ensimmäinen tapaaminen LähiTapiolan kanssa oli äärimmäisen valaiseva. Vielä kuukausi sitten kuvittelin, että senhetkinen vakuutustilanne on meidän taloudessa ihan riittävä.


Milloin sä olet viimeksi päivittänyt koti- ja henkilövakuutuksesi ajan tasalle?

6 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kivasti toteutettu yhteistyöpostaus ja tietysti aihekin tärkeä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tälle on vielä jatkoa luvassa kevään ja kesän mittaan - ollut itsellekin hyvä oppimisen paikka tärkeistä asioista! :)

   Poista
 2. Tosi hyvin oot onnistunu kirjottaan mielenkiintosen postauksen, vaikka aiheena onkin vakuutukset :) Pisti kyllä ajattelemaan aihetta ja omien vakuutuksien tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla :-) Tää on musta aivan älyttömän mielenkiintoinen yhteistyökampanja, sillä tällasia asioita tulee harvoin mietittyä hirveän pitkälle ominpäin!

   Poista
 3. Hieno postaus ja kuvat! Olen vanhempi bloggaaja myös Lahdesta ja lähdin myös juuri LähiTapiolan kanssa yhteistyöhön mutta hieman eri vinkkelistä kuin sinä, eli sijoituksia pohtien.
  Muuten, oletko huomannut että meillä päijäthämeläisillä bloggareilla on nyt facebookissa oma ryhmä -Päijät-blogit?
  Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Huomasinkin liittymisesi yhteistyöhön tuossa taannoin :-) Itselläni edessä myös sijoitusvinkkelin käsittely täällä blogin puolella, mutta näin opiskelijana se on tietysti aika pienissä mittasuhteissa vielä.

   Enkä muuten ole ollut tietoinen vastaavasta ryhmästä, kiitos vinkistä! Pitää laittaa liittymispyyntöä tulemaan :-)

   Poista