BUDAPEST CITY GUIDE

11. lokakuuta 2016

budapest10 budapest8 

Budapest oli melkoinen kokemus. Mun on pakko myöntää, ettei mun odotukset olleet mitenkään hirvittävän korkealla, sillä vaikka kaupunki on ollut kaunis jo vuosisatoja, ei se ole ollut kaupunkilomakohteena yhtälailla pinnalla kuin esimerkiksi Lontoo tai Berliini. Nyt sen suosio on kuitenkin räjähtänyt miltei käsiin, enkä ihmettele! Mun ennakkoluulot ainakin romuttuivat kertaheitolla.
  Lähdettiin matkaan sunnuntaina 11. syyskuuta, ihanan pahaenteinen matkustuspäivä. Matka meni todella hyvin, lento kesti pari tuntia ja matkustimme aikaa vastaan. Unkari sijaitsee aikavyöhykkeellä GMT +1 eli kello on siellä tunnin vähemmän kuin täällä meillä. Me reissattiin broidin kanssa Norwegianilla ja tää oli meille molemmille ensimmäinen kerta yhtiön lennolla.
  Isä oli vuokrannut meille asunnon ihan Budapestin ytimestä Király Utcan varrelta ja parin viikon vuokra oli noin 650 euroa. Siihen sisältyi pesukoneilla, hellalla, televisiolla ja ilmastoinnilla varustettu kaksio hissitalon kuudennesta kerroksesta. Asunto oli kuulemma vähän pettymys siinä mielessä, että isälle oli luvattu parvekkeellinen kolmio, mutta kyllä siinä nyt viikon asui ihan helposti. Nukuttiin veljen kanssa vierekkäin ihan niinkuin ennen muinoin.

budapest9 budapest12

Mun vanhemmat olivat siis mua ja mun veljeä vastassa Budapestin kentällä. He olivat lähteneet aikaisemmin päivällä, sillä alunperin oli tarkoitus, että he olisivat matkustaneet ihan vaan kahdestaan. Isä kuitenkin halusi myös meidät mukaan, mutta samalle lennolle ei ollut enää paikkoja. Niimpä meille varattiin paikat iltalennolta.
  Porukat on olleet Budapestissä aiemminkin ja heistä oli meille ihan valtava apu, ei nimittäin hirveämmin tarvinnut jonotella taksia tai ihmetellä julkisen liikenteen lippuja. Lentokentältä kulkee bussi nro 200E lähimmälle metroasemalle, josta pääsee jatkamaan maanalaisella keskustaan saakka. Toki aikaa menee vähän enemmän ja pitkän matkustuspäivän jälkeen olisi rojahtanut mielellään sinne taksin takapenkille, mutta mun mielestä oli todella mielenkiintoista tutustua paikalliseen julkiseen liikenteeseen heti kättelyssä. Me ei koko reissun aikana mitään muuta matkustusmuotoa käytettykään.
  Suosittelen julkisen liikenteen käyttöä Budapestissä ihan kympillä, tarjolla on niin metro-, raitiovaunu- kuin bussilinjaakin! Viikon lippu maksaa noin 17 euroa ja jos omistaa opiskelijakortin, niin se kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan  sillä saa kuukauden lipun kurssista riippuen vähän päälle kympillä! Täkäläinen opiskelijakortti aiheutti kieltämättä vähän hämmennystä lipunmyyjässä, sillä omani on samalla sirullinen maksukortti, mutta se meni pienen selvittelyn jälkeen silti läpi. Tarkastajia kohdattiin lomamme aikana useita ja vain yksi heistä halusi nähdä myös opiskelijakortin, jota hänkin ensin ihmetteli, mutta hekotteli asialle ystävällisesti ja päästi minut menemään, kun kerroin olevani Suomesta.

budapest3 budapest1

Mä en voi muuta kuin pahoitella huonoa ruokakuvatarjontaa, mutta noudatettiin hyvin pitkälti samaa kaavaa joka päivä. Aamiainen tehtiin itse asunnolla, lounas syötiin jossain helpossa ja nopeassa pikaruokapaikassa, illallinen vedettiin pimeän aikaan hämyisesti valaistussa ulkoilmaravintolassa. Kotikadullamme oli ihan törkeä määrä erilaisia pienempiä pikaruokapaikkoja kebabiloista falafel-mestoihin ja niitä suosittiin myös. Ei kovin mediaseksikästä tai kuvauksellista safkaa siis :-D
  Syöminen ja juominen on Budapestissä ihan naurettavan halpaa meidän tottumaamme hintatasoon nähden. Neljä henkeä söi vatsansa täyteen ja joi niin holillisia kuin holittomiakin juomia "kunnon ravintolassa" 40 eurolla. Mäkkärin juustoateria maksoi muistaakseni alle kaksi euroa. Lähipubista sai oluen sitäkin halvemmalla. Ja koska J:n mukaan kaikkea voi mitata kaljassa, niin sanotaan nyt vaikka näin: siinä missä se lähipubin tuopillinen maksoi puolitoista euroa, joutui korkeamman puoleisista hinnoistaan tunnetussa Hard Rock Caféssa pulittamaan samasta lystistä vitosen. Joka sekään ei vielä ole kallis. 
  Kaupungista löytyy useita muitakin kansainvälisiä ketjukahviloita ja -ravintoloita kaikkien paikallisten ja ei ehkä niin tuttujen pikkusyöttölöiden lisäksi. Myös leipomokulttuuri on kaupungissa ihan mahtava ja popsinkin useampana aamuna asuntomme alakerrassa sijainneen kahvilan tuoreita croissanteja aamupalaksi!

budapest7 budapest6

Kaupunkina Budapest on äärimmäisen kaunis ja arkkitehtuurillisesti vaikuttava. Rakennukset ovat ällistyttävän koristeellisia ja jopa kaivonkannet on tehty viimeisen päälle. Nähtävää ja koettavaa riittää kuninkaanlinnoista eläintarhoihin. Budapest on tunnettu kylpyläkulttuuristaan, mutta me valittiin kylpylän sijasta Margitinsaarella sijaitseva vesipuisto virkistäytymiskohteeksemme, sillä lämpöasteet kohosivat viikkomme aikana yli kolmenkymmenen useampana päivänä.
  Muutoin olin todella tyytyväinen kaikkeen näkemäämme, mutta juutalaiskorttelissa vierailu tuntui huijaukselta. Pääsylippu oli muihin paikkoihin nähden todella tyyris eikä alueella loppujenlopuksi ollut mitään hirvittävän erikoista nähtävää. Alueella olevat joukkohaudat pistivät hiljaiseksi, mutta odotimme etenkin äidin kanssa jotain mielenkiintoista historiallista itsepalvelunäyttelyä liittyen juutalaisvainoihin ja toiseen maailmansotaan. Löysimme kuitenkin vain valokuvanäyttelyn, joka sijoittui historiallisimmillaan kolmenkymmenen vuoden päähän. Se olikin sitten ainoa nähtävyys, josta jäi suoraan sanottuna pissin maku suuhun.
  Ehkä vaikuttavin kaikista oli Budapestin merkittävämmäksi nähtävyyskokonaisuudeksikin tituleerattu Budan Linnavuori, jolla sijaitsee massiivinen kuninkaanlinna, koristeellinen Matiaksenkirkko sekä hauskannäköinen Kalastajanlinnake. Jaoimme vuorella vierailun kahdelle päivälle, sillä kuninkaanlinna on ihan oma kokonaisuutensa jokusen matkan päässä kirkosta ja linnakkeesta.

budapest5 budapest2

Shoppailumahdollisuudet Budapestissä ovat todella hyvät! Tarjolla on todella paljon sellaisia kansainvälisiä ketjuliikkeitä, joita ei Suomesta löydy. Omia lemppareita kautta aikain ovat olleet Stradivarius, Pull & Bear ja nyt viimeisin sekä uusin ihastus oli Springfield-niminen liike, johon en ole koskaan ennen törmännytkään.
  Budapestissä on paljon jenkkityylisiä ostoskeskuksia, joista ehdottomasti vierailun arvoisia ovat West End ja Mammut. Niistä löytyvät kaikki mahdolliset ketjuliikkeet, mitä Budapestissä nyt voi olla. Kolmas shoppailijan paratiisi on keskustan halki oikova kävelykatu nimeltään Váci Utca. Se on tunnettu luksusliikkeistään, mutta matkan varrelta tai kadun välittömästä läheisyydestä löytyy myös esimerkiksi Zara Home, MAC ja Adidas. Lueskelin ennen reissua, että Váci Utcalla olisi jotenkin huomattavan paljon kalliimpaa kuin muualla, mutta mun mielestä tämä koski lähinnä ravintoloita ja juurikin niitä merkkiliikkeitä. Totta kai alueella olevissa liikkeissä olevien tuotteiden/palveluiden keskihinta on huomattavasti arvokkaampi, kun löytyy Rolexia, Furlaa ja Hard Rock Caféta :-D
  Mitä sitten osaisin sanoa hintatasosta yleisesti, niin ihan mielettömiä säästöjä Budapestissä shoppaillessaan ei tee. Jotain roposia saattaa saada sukanvarteen, sillä tietenkään hintalappuja ei muuteta aina kurssin vaihtuessa. Unkarin valuutta sen sijaan on mun mielestä suoraan sanottuna aivan perseestä — sipsipussi maksaa 300HUF ja tekonahkatakki 15 000HUF. Kyllä euron ja forintin välisen suhteen oppi viikon aikana jotenkuten hahmottamaan ja ennen kotiinlähtöä jopa tällainen matikkapuupää laski paikallisia hintoja euroiksi päässänsä ilman suurempaa ongelmaa. Alkujärkytys voi vaan olla kova!

budapest11 budapest4

Kaiken kaikkiaan mulle jäi kaupungista todella hyvä fiilis. Keski-Eurooppa on omalla tavallaan äärimmäisen kiehtova paikka ja vaikka mä en Helsingin vilinästä niin välitäkään, voisin hyvin kuvitella asuvani jossain eteläisemmässä suurkaupungissa. Kielitaito tietysti on Unkarissa vähän selällään. Nuoriso puhuu englantia jonkin verran ja jollain tasolla, mutta mitä vanhempi perusunkarilainen, sitä huonompi kielitaito. Kansainvälisten brändien liikkeissä saa todennäköisemmin hyvää englanninkielentaitoista palvelua, mutta se ei ole satavarmaa. Valtaosassa tapauksista kommunikaatiovaikeuksia aiheutti enemmänkin aksentti, ei varsinainen kielitaidottomuus. Jos mietitään palvelun tasoa pelkästään englannin kielen kannalta, niin parasta palvelua sain ehdottomasti West Endin LUSHissa.
  Vaikka kaupunki oli upea ja meillä oli todella hauskaa, en koe, että sinne tarvitsisi heti kohta lähteä uudelleen. Tavallaan on nyt sellanen fiilis, että kaupunki on vähäksi aikaa nähty, eikä sillä ainakaan toistaiseksi ole mulle mitään uutta tarjottavaa. House of Terror ja Hospital in the Rock jäivät tällä kertaa kokematta, mutta onneksi ne eivät ole menossa mihinkään ja niitä voi (toivottavasti) mennä ihmettelemään vaikkapa parin vuoden päästä. Ja kun näihin keskieurooppalaisiin kaupunkeihin olen nyt näin kovasti ihastunut, voisin vakavasti harkita seuraavaksi valloituskohteeksi Prahaa!

Psst, vielä on reipas vuorokausi aikaa osallistua arvontaan, jossa palkintona on Cliniquen matkakokoinen ihonhoitosetti rasvaiselle (seka)iholle. Postaukseen pääset tästä!

8 kommenttia:

 1. Mäkin oon etelän kuumuuteen kyllästyneenä matkustellut viime vuodet lähinnä euroopan kaupungeissa, ja kuulostaa kyllä aika kivalta toi budapest... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budapest yllätti mut täysin! Eihän se kieltämättä Berliinille vertoja vetänyt, mutta on se silti ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki :-)

   Poista
 2. Voih, me oltiin tuolla poikaystävän (reissun vikana päivänä kihlatun) kanssa oikeastaan viikko teidän jälkeen siellä. Ihastuin ikihyviksi!! Vaikka kaikki jutut tässä postauksessa olikin tuttuja kun koluttu suunnilleen samat paikat läpi, oli tätä silti ihana muistella postauksen muodossa. :-) Mun lempparipaikka oli ehdottomasti Gellertin kukkula. Mullakin jäi fiilis, että ei tarvitse heti mennä uudelleen, mutta ehkä sen teki se liika kotoisuus. Mutta jos menisin, niin silti viihtyisin!

  Millasta sun mielestä oli palvelun taso iha pääasiallisesti esim. pubeissa/rafloissa? Me saatiin valehtelematta jokaisessa pubissa ja raflassa (poislukien Trofea<3) aivan sysipaskaa palvelua. Näin suomalaiseen asiakaspalveluun tottuneena ja monta vuotta itekkin aspatöissä olleena olin oikein järkyttynyt :-D toki sen ymmärtää, että kaikkialla siihen ei nähdä syytä panostaa samanlailla kuin esim. kotosuomessa. Voi että kun välillä meni hermot drinkkitarjoilijoihin, ja pari kertaa jätin ilkeesti tipinkin maksamatta kun niin otti päähän. :-Ddd t. Kukkahattutäti94

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, paljon onnea teille! :'-)

   Me tuolla Gellertinvuorella käymistä pohdittiin ja pähkäiltiin, mutta päätettiin sen hillittömän helteen takia jättää sille kipuaminen tällä kertaa väliin. Voin vain kuvitella näköalat!

   Ja siis joo, olihan se yleinen asiakaspalveluasenne ihan sanonko mistä :-D Mutta tavallaan se ei hätkähdyttänyt, koska Berliinissä saamani hyvin samankaltainen kivikasvopalvelu oli hyvässä muistissa. Lush ja Mac olivat nimenomaan ainoat liikkeet koko kaupungissa, jossa asiakaspalvelijat eivät ihan ymmärtäneet, kun sanoin, että haluan vaan katsella ja kysyn sitten, jos tarvitsen apua. Heistä se oli jotenkin ennenkuulumatonta :-D Mutta esimerkiks ruokakaupoissa... HUH! Kuka niidenkin mammojen aamumuroihin on mahtanut kusta, kun olivat niin happaman näköisiä?!

   Poista
 3. Kiitos kattavasta postauksesta, matkakuume tosin kasvoi taas astetta enemmän :D Oispa lomaan nii lähtisin heti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta :-D Tosi kiva kuulla, että tykkäsit! :-)

   Poista
 4. Piti vielä kysyä, että oliko siellä Budapestissä siis 30 astetta lämmintä syyskuussa? :o Kattelin nimittäin netistä noita keskilämpötiloja niin ei ne kovin lämpimiltä näyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän viikon aikana kyllä :-) Erityisesti ekoina päivinä hamuiltiin kolmeakymppiä, kun ei tuullut yhtään ja aurinko porotti kuin viimeistä päivää. Mä en yleensä rusketu yhtään missään, mutta Budapestissa sain otsarusketuksen aikaan :-DD

   Lämpötila kuitenkin laski loppulomaa kohden aika rankasti ja meidän lähtiessä kotiin lämpötilat pyörivätkin jo alle kahdessakympissä vesisateiden kera..

   Poista