OPISKELUSTA JA AIKUISUUDESTA

15. elokuuta 2016

Kuukauden päästä mä oon lopettelemassa lomamatkaa Keski-Euroopassa, mutta ehdin kuitenkin ennen reissuun lähtöä pistää käyntiin mun kolmannen ja ainakin näillä näkymin viimesen kokonaisen lukuvuoden ammattikorkeessa. Jäljellä on enää muutama hassu kurssi sekä harjottelu ja opinnäytetyön kirjoittaminen. Kieltämättä jotenkin hullua olla jo reippaasti yli puolen välin  vastahan mä iloitsin teille täällä siitä, että mut on ylipäätään hyväksytty kouluun ja saan heittää hyvästit siivoojan tamineille!
  Tuleva vuosi on mulle myös ensimmäinen laatuaan siinä mielessä, että teen töitä ja opiskelen samaan aikaan ekaa kertaa elämässäni. Jään siis "vakkariksi" tuonne, missä oon tämän kesän ollut töissä ja ainakin jouluun asti olisi tarkoitus jatkaa niissä hommissa. Se on pääsääntöisesti melko joustavaa ilta- ja viikonlopputyötä, joten pienen lisätienestin teko opiskelujen ohessa ei tuu kuormittamaan mua ihan hirvittävän paljoa. Ainakaan mitä oon opiskelevilta työkavereilta kuullut kokemuksia.

IMG_56902

Onhan se kurjaa, etsä lähenee loppuaan, mutta mä oon aina ollut se kamala hikipinko, jonka on tullut ikävä koulua jo heinäkuun lopulla. On hirveen kiva painella Suomalaiseen tai Kärkkäiselle ostamaan uusia koulutarvikkeita tulevaiksi lukuvuodeksi, hommata kalenteri ja täyttää se jo hyvissä ajoin syksyn menoilla sekä istua aamusin bussissa matkalla kouluun samalla ihmetellen ympärillä heräilevää kaupunkia. Vaikka en koe itseäni sellaisena tavallisena kasista neljään -tyyppinä, on musta silti jollain tapaa voimaannuttavaa, kun elämässä on joku punainen lanka, jonka ympärille kaikki muut elämän osa-alueet rakentuu. 
  Kuten aikasemmin jo mainitsin, on mun työ todella joustavaa, mutta myös epäsäännöllistä ja hektistä. Pomo saattaa tiistai-iltana soittaa, josko pääsisin seuraavana iltana klo 18 työmaalle. Sitten saattaa taas olla viikko tai jopa pari, kun töitä ei ole ollenkaan. Nautin tällä hetkellä tekemästäni duunista ihan kybällä, mutta kaipaan opiskelua ja sen mukana tuomaansa säännöllisyyttä.

IMG_56752

Kolmatta opiskeluvuotta odotellessani oon tullut miettineeksi myös aikaa koulun jälkeen. Munhan on tarkoitus valmistua jouluna 2017 ja sen jälkeen on jo vähän niinkun pakko etsiä (mielellään vakituinen) työpaikka. Ehkä sellainen siunaantuu tulevasta harjottelupaikasta, ehkä hengailen työmarkkinatuen turvin alkuvuoden ajan, mutta fakta on se, ettei sinne "oikeesti aikuisuuteen" oo enää hirveen pitkä aika. 
  Itsenäisenä ja tunnollisena ihmisenä tuntuu hassulta myöntää tämä, mutta tähän mennessä oon tavallaan pakoillut aikuisuuden mukanaan tuomaa vastuuta. Ensin lukion kautta ja nyt korkeakoulun, opiskeluelämä kun on niin huoletonta. On jotenkin todella absurdia ajatella, että suunnilleen parin vuoden päästä saatan elää suurinpiirtein samanlaista elämää kuin omat vanhempani ja hyppään opiskelijahaalareista yhteiskunnan oravanpyörään murehtimaan veroprosenttiani. Vastahan mä olin 15 ja tappelin isäni kanssa siitä, mihin lukioon haen?! 

IMG_57072

Viihdyn opiskelijana ja luennoilla istuminen sopii mulle mitä parhaiten, mutta tässä kohtaa on varmaan jo miltei pakollista pohtia sitä opiskelujen jälkeistä aikaa. Tähän voitaisiin tietty vetää monta muutakin juttua samaan syssyyn  mähän en muun muassa valmistu samannimisenä naisena kuin kouluni aloitin. Opiskelujen päätöksestä taas ei ole pitkä aika perheen perustamiseen ja omakotitaloon, jotka nekin jännittävät ihan vietävästi, vaikka mieluisia asioita meille ovatkin.
  Ainahan opintoja voi venyttää ja tiedänpä yhden seitsemännelle vuodelle saakka ammattikorkean kirjoilla viihtyneen hepun, mutta oma ajatusmaailmani ei anna paukuttaa korkeakouluvuosiani ihan mielettömyyksiin saakka. Eikä muuten anna Kelan myöntämä opintolainahyvityskään. 

6 kommenttia:

 1. Hassua taas, kun itellä on tilanne että opinnot on vasta alkuvaiheissaan, enkä vaan malta odottaa että saan ne karistettua pois hartioilta ja keskityttyä kunnolla työelämän haasteisiin. Oon ollut duunissa koko opintojen ajan, ja havittelen maisteria, mutta en oikeastaan tiedä jäänkö yliopistoon kandidaatin paperit saatuani.

  Mun mielestä onkin tärkeää, ei nyt ehkä vetää samalla tasolla 99% töitä ja 1% koulua kuin minä, mutta pysyä työelämässä mukana korkeakouluopintojenkin ohella. Koska jos paahdat sen 3-5 vuotta yliopistossa vaan tukien varassa niin sitten oot yhtäkkiä tyhjän päällä että jaa, mistäs mulle työpaikka saadaan. Et tiedä yhtään, mitä sulta odotetaan, eikä se näytä CV:ssäkään niin kivalta, jos ei oo mitään kokemusta viimesiltä vuosilta.

  Kivoja ajatuksia sulla! Kannattaa vaan muistaa että elämä on koulu, eikä se opiskelu pääty siihen yhteen tutkintoon. Muutaman vuoden päästä YAMK, jatkuvasti töiden ohessa kouluttautumista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuohan elämä itsessään vaikka minkälaista opittavaa mukanaan. Ylempään ammattikorkeatutkintoon tähtään sitten jossain vaiheessa, mutta sitä on tällä hetkellä hirvittävän vaikea asettaa suoraan minkäänlaiselle aikavälille, kun haluaisin meidän lapsiluvun täyteen alle kolmekymppisenä. Elämä ehkä opettaa, mutta se tuo myös yllätyksiä. Inhoan elämistä päivä kerrallaan, mutta joissain tapauksissa niin vaan on pakko tehdä..

   Viime vuonna olisin varmaan kuollut burnoutiin, jos olisin jäänyt jatkamaan silloisessa kesäduunissani lukuvuoden ympäri, mutta nyt on kieltämättä sellanen fiilis, että elämään mahtuis se epäsäännöllinen ja keikkasopparilla tehtävä työ myös :) Siitä saa sekä kokemusta että helpotusta hääsäästämiseen!

   Poista
 2. Voin kyllä suositella töiden jatkamista koulun ohella. Ite jatkoin välivuoden aikana saadussa duunissa ja nyt ekan amk vuoden jälkeen ei kyllä tuntunut liian raskaalta :) saan työkokemusta ja pari työvuoroa viikossa kerryttää kivasti rahaa! Toki kouluun olis voinu ilman töitä satsata vielä paljon enemmän, mutta näillä mennään :) parasta on turvattu kesätyö ens kesälle + 4vk kesäloma!

  Ymmärrän ettet varmasti halua kertoa tarkkaa työnkuvaa ja työpaikkaa, mutta olisko mahdollista valoittaa vähän millaisia työtehtäviä sulla on? Olis hauska kuulla minkälaisiin tehtäviin saman alan opiskelijat on päätynyt tokan vuoden jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä niin työpaikkakohtastakin! Siivoojana tai kaupan kassalla olisin varmaan menettänyt järkeni opiskelujen ohessa, mutta nyt teen niin erilaista duunia edellisiin kesätöihini verrattuna, että jään enemmän kuin mielelläni tekemään samoja hommia :-)

   Ja heh, sanotaan vaikka näin, että oon töissä paikassa, jossa maksuvälineenä käy mm. Smartumin liikunta- ja kulttuuriseteli :-D Asiakaspalvelua ja toimistohommia sopivassa suhteessa, opastan asiakkaita, vastailen puhelimeen, otan varauksia vastaan, teen tilityksiä, pidän huolta tilojen yleisilmeen siisteydestä jne. Vähän sellasta jokapaikanhöylä-hommaa, siks mä varmaan oon niin hyvin viihtynytkin. Ykskään päivä ei oo samanlainen :-)

   Poista
 3. Mustakin tuntuu, että se tilanne kun kerroit päässeesi kouluun ja lopetit siivoojan hommat oli vasta äsken! Minne aika rientää? Ootko yhtään miettinyt mihin haluaisit harjoitteluun? :> Loistavaa, että oot löytänyt työn, joka ei kuormita liiaksi ja saat kierrytettyä hääsäästöjä.
  Toivoin että elokuu olis vielä ihan kunnon kesää niinkuin yleensä on ollutkin, mutta tuo 13c ja sade tekee elokuusta lähinnä alku kevään. No, toivotaan ettei talvi tuu kuitenkaan liian aikaisin. Syksy kun on oman tyylin kannalta parasta pukeutumis aikaa. Mä odotan jo sun matkan jälkeistä travel diarya ja shopping haulia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö? Tätä ajan kulu ajatellessa vaan alkaa hirvittään, ettei häihinkään ole enää kuin vaivainen vuosi aikaa :-D

   Joitakin harjottelupaikkoja on käynyt mielessä, muttei mitään yhtä selkeää. Kysyin kyllä jo isältäni, josko pääsisin sen työpaikalle harkkaamaan, mutta se ei taida olla tällä hetkellä mahdollista. Olisi mulle meinaan ihan unelmamesta työskennellä! Muuten toivoisin pääseväni harjoittelemaan hankinnan ja ostamisen pariin. En kuitenkaan oo asettanut harjottelupaikalle mitään hirvittävän tarkkoja maantieteellisiä rajoja, eli mielelläni suhaisin vaikka Lahti-Helsinki tai Lahti-Kouvola -väliäkin, jos mieluinen paikka löytyisi jostain muualta :-)

   Voi muuten hyvinkin olla, että tällä kertaa reissusta kannetaan kotiin pelkkiä puteleita ja purnukoita. Oon tehnyt nimittäin jo ostoslistaa mm. MACille ja LUSHiin ;-D

   Poista