RUOKAKAUPASSA MEIDÄN KANSSA

4. syyskuuta 2015

Vaikka ei J:n kanssa mitään elitestejä olla tai osteta ruokaa merkin perusteella vaan suositaan kauppojen omia halppisbrändejä ja juostaan tarjousten perässä etukortteja vinguttaen, on meille ihan aina ollut päivänselvää, ettei ruoan suhteen käydä pihistelemään. Voin vaan kuvitella, miten epämiellyttäviä ihmisiä oltais, jos vedettäis kaurapuuroa ja makaronimössöä päivästä toiseen. Jos joku nimittäin pitää meidät tyytyväisinä, niin se on hyvä ruoka ja joinain hetkinä sitä vaan ostaa paljon mieluummin oikein hyvät raaka-aineet herkkuateriaa varten uuden paidan tai meikkipurnukan sijasta. Me kumpikin nautitaan myös aivan luvattoman paljon täyden jääkaapin tuijottelusta. Ihan ihmeellinen tapa, mistä lie opittu..

Käytiin tänään ruokakaupassa ja aattelin, valottaa ihan vaan meidän tottumuksia ja nyt kun viimesetkin opiskelijat on eksyneet takaisin koulunpenkille, voisin jakaa omia (ehkä jopa vähän itsestäänselviä) tapoja, miten säästää ruokakuluissa ja saada samalla vähän parempaa murua rinnan alle. Suurin niistä on ostaa harvoin ja paljon. Tietty meitä on tässä taloudessa kaks ja jos asuisin yksinäni, ois mun ruokashoppailu hyvinkin erilaista — ei lainkaan näin yltäkylläistä ja söisin lämpimän ruoan kodin sijasta koulussa. Mutta jos edes ne perusperiaatteet sen koommin varsinaisiin ostoksiin puuttumatta helpottais jonkun arkea! Postauksen loppuun aattelin myös listata nää meidän tän kerran ostokset hintoineen ja loppusummineen :-)

  IMG_2206

Ollaan ruokaostostottumuksinemme suhtkoht samanlaisista perheistä  ruokakaupassa käytiin kummankin kotona kerran viikossa ja ruokaa ostettiin kerralla pienen kylän tarpeiks asti. Viikon mittaan käytiin sit korkeintaan maito- ja leipäkaupassa. Tää sama systeemi on periytynyt hyvin pitkälti myös meidän talouteen ja yritetään pitäytyä siinä yhdessä isossa kauppareissussa per viikko. 
  Mä teen joka kuun alussa ruokabudjetin ja se vaihtelee vähän sen mukaan, onko siinä kuussa jotain muutta isoa hankittavaa tai maksettavaa, kuten esimerkiks sähkölasku. Maksimissaan varataan ruokaan kuukaudessa kuitenkin noin 200 euroa (50€/vko) ja jos lisämenoja ei ole luvassa, shoppailaan melko vapaasti ja napataan kärryyn sitä, mitä sillä hetkellä mieli tekee. Jos taas on luvassa jotain ekstramenoja, ollaan tarkempia ja kyhäillään tarkat kauppalistat etukäteen. Ruokakauppoina suositaan Lidliä ja Prismaa, joista ensimmäistä varten teen kauppalistat aina Excelillä ja vanhojen kuittien perusteella. Excel-listat saan kätevästi kännykkään Google Driven kautta. Prismaan mentäessä kyhään ostoslistan Foodie.fi -sivustolla ja käyn sen läpi kaupassa kännykkään ladattavasta sovelluksesta. Lidlin ja Prisman lisäksi käydään satunnaisesti myös Citymarketissa, jos se tielle sattuu ja tehdään ruokaostoksemme kaikista mieluiten isoissa marketeissa pienten lähikauppojen sijasta. Prisma on halvempi kuin S-market, Citymarket on halvempi kuin K-supermarket. Ja no Lidl.. Se nyt on tietyiltä osin halvempi kuin mikään edellämainituista :-D 

IMG_2241

Mä olen meistä kahdesta kovempi käyttämään kaikenmaailman etukortteja, keräilemään bonuksia ja hyödyntämään alekuponkeja sekä tarjouksia. Plussakortti on ainoa jota multa ei löydy, koska K-ryhmän puljuja ei lähellä ole enkä oo sitä sittemmin kokenut kovinkaan tarpeelliseksi. S-ryhmän korttia höylään senkin edestä enkä unohda Pinsejä pienemmissä lähikaupoissa asioidessani. Kesän ajan työskentelin S-ryhmällä ja sen myötä töiden ajaksi saatu henkilökunta-alennus houkutteli vihreän kortin käyttöön entisestään. Mistään suurista prosenteista ei ruoan suhteen ollut kyse, mutta mitä suurempi ruokalasku, sen suurempi alennus. Ja alennus se on pienikin alennus, niin meillä piheillä on tapana sanoa..
  Etujen ja tarjousten lisäksi koitetaan aina bongailla punasia lappuja haluamistamme elintarvikkeista. Joskus niitä ei päädy kärryyn yhtäkään, joinain päivinä taas saadaan pakkanen täyteen jauhelihaa. Yks ehdoton säästötapa onkin ruoan pakastaminen: jauheliha säilyy heittäen ainakin sen viikon pakkasessa ja leipää voi pakastaa vieläkin pidemmäksi aikaa. Ollaan suunniteltu muuttoa uuteen asuntoon muunmuassa sen varjolla, ettei tässä asunnossa ole kuin onneton pakastinlokero, joka täyttyy jo pelkistä kylmävaraajista :-D Koita sinne sitten ahtaa viikon lihat/kanat.. Marjojen suhteen hyödynnetään mun isovanhempien pakkasarkkuja  toisella mummollani on kesän jäljiltä pakastin aina täynnä marjoja ja mulla on lupa hakea niitä sieltä tarpeideni mukaan, vaikkei mummo kotona olisikaan. En edes muista, millon viimeksi olisin ostanut pakastemarjoja kaupasta..

IMG_2242

Ollaan päästy yhteisen jääkaapin täyttämisen suhteen helpolla, kun kummankin kotona ruokatottumukset on lapsuudessa olleet niin samanlaiset, eikä eletä erikoisruokavalioiden mukaan tai olla allergisia millekkään ruoka-aineille. Eihän me nyt mitenkään superterveellisesti syödä: tavallista arkiruokaa, kevytmaitoa ja gluteenilla höystettyä leipää. Herkkuja jonkun verran, samaten alkoholia. Välipaloja ostetaan aika vähän tai ei oikein olla jogurtti- tai vanukaskansaa. Mä syön kuitenkin paljon mieluummin hedelmiä ja Jami puputtaa leipää, jos isojen aterioiden välillä iskee nälkä. Ja tuli tosta jogurtista mieleen sekin, että isot pakkauskoot on useimmiten selkeetä säästöä parhaimmillaan. Jos välipalat on sun juttu ja jogurttia menee kilokaupalla viikossa, osta samantien litran tönkkä useamman pienen purkin sijasta. Myös valmisateriat, roiskeläpät ynnämuut voi pidemmän päälle käydä melko kalliiksi. Edullisempaa on tehdä niin alusta alkaen itse kuin on mielekästä ja kyhätä isoja satseja kerralla.
  Lupasin tähän loppuun listata meidän tämänpäiväisiä ostoksia. Mukaan lähti myös antennikaapeli (jonka jätän nyt listauksesta pois), vessapaperia, käsisaippuaa ja viikonloppuherkut, johon nähden onnistuttiin mun mielestä aika kivasti pysymään ruokabudjetin rajojen sisällä. Ottaen huomioon, että ruokaa on nyt kaikenkaikkiaan kuudeksi päiväksi  jääkaapista kun löytyi tänään vielä edellisellä kauppareissulla ostettu kanasuikalepaketti.

Vehnäpatonki 2,59
Paahtoleipä 1,39
Tortillaletut 1,35
2 kevytmaitoa 0,70/l
2 ruokakerma 0,59/tlk
2 makuviiliä 0,49/prk
Kermaviili 0,45
Margariini 2,85
Tumma makaroni 0,49
Kasslerpaisti 6,00
2 sika-nautajauhelihaa 1,99/rs
Jauhelihapihvit 0,95
Lihasuikale 2,99
Leikkele 2,55
Jääsalaatti 1,09
4 banaania 0,82
Miniluumutomaattirasia 1,65
4 mandariinia 1,50
2 nektariinia 0,69
Paprika 0,62
10 perunaa 1,09
Taco mausteseos 1,07
Dippijauhe 0,85
Salaatinkastike 2,15
Suklaalevy 2,59
Suklaapatukka 0,69
2-pack kokista 2,79
Käsisaippua 1,75
WC-paperi 1,85

Yhteensä 50,35€ ennen henkilökunta-alennusta, josta nautin vielä lopputilin maksuun saakka. Kokiksetkaan ei tulleet samaan laskuun kaiken muun kanssa, mutta lisäsin limpparin tonne kun se kuvissakin esiintyy ja meidän yhteisistä rahoista menee. Tänään saatu kuitti on kuitenkin esimerkki luksusruokailusta. Tein kyllä kauppalistan Foodiessa, mutta hairahdettiin siitä aavistuksen verran.. Ei täälläkään joka päivä kassleria syödä ja monesti ollaan vähän tarkemmalla suunnittelulla päästy alle kolmenkympin :-D
  Mitä mä tähän loppuun voin sanoa ruokaostosten tekemistä: se on omanlaistansa taidetta. Ei me mitään hakoja tässä Jamin kanssa olla eikä jonoteta sunnuntaisin lähimmän supermarketin ovella tuntia ennen aukeamista, jotta päästäis hamstraamaan alennettuja elintarvikkeita. Tehokkaampiakin tapoja säästää siis on. Tietynlaisella suunnitelmallisuudella kuitenkin pääsee jo pitkälle ja niinkuin yks asiakas mulle kesällä totesikin palvelutilanteen ohessa — ruoka on halpaa kuin saippua, kun ostokset tekee ajatuksen kanssa kerran viikossa, eikä poikkea lähikauppaan joka päivä töiden jälkeen. Hyvästit heräteostoksille ja niin pois päin! 
  Ja hei, jos opiskelet kolmannella asteella ja maksat kouluruoastasi, niin ilman muuta pistät rahasi koulun ruokalaan supermarketin sijasta. Hyvää sapuskaa puoli-ilmaiseksi ja niin paljon, kuin napa vetää. Mä sen sijaan oon päätynyt kantamaan eväitä mukanani ja skippaamaan kouluruoan, kun pistetään kotiin ostettavaan ruokaan näin iso osa kuukauden rahoista. Oiva tapa tämäkin: ihan kumpsin vain tahdot itse tehdä.

Toivottavasti oli mielenkiintosta kurkata meidän kauppakasseihin, vaikka tästä melkoinen kilometripostaus tulikin. Enkä nyt missään nimessä väitä olevani mikään alan asiantuntija tai muutenkaan ekspertti säästämisen suhteen. Halusin vaan jakaa itselle helpotukseks kokemani keinot ruokaostosten suhteen, ehkä joku toinen pariskunta tai muuten suurempi ruokakunta saa tästä vinkkejä omiin kauppareissuihinsa :-)

51 kommenttia

 1. Mulla on aina ollut sellainen käsitys, että yksin asuva ei hyödy s-etukortista paljoakaan, koska sen hankkiminen on suht kallista ja etua saadakseen pitäis ostaa loppujen lopuksi aika paljon. Osittain myös tykkään jostain syystä pirkkatuotteista monia rainbowtuotteita enemmän sekä jostain syystä mun paikkakunnan prisma on tosi ankea paikka :D Lisäksi prismassa ei periaatteessa ole tarjouksia ainakaan verrattuna cittariin (+ erilaiset kampajat kuten euron päivät ja mammuttimarkkinat yms.). Toisaalta taas sitten jos täytyy ostaa jotain käyttötavaraa (esim. tulostimen mustekasetit ja vastaavat), käyn ne mieluummin ostamassa prismasta ellei k-ryhmällä ole tarjousta ko. tuotteesta.

  Mun ruokalaskuihin vaikuttaa suuresti se, että ruoansulatus ei jostain syystä kestä punaista lihaa. Tuntuu että jauheliha on aina jossain tarjouksessa, mutta kana tai kala harvemmin. Kana- ja kalapaketit on yleensä myös alunperinkin monesti kalliimpia kun se jauheliha.. Lidlissä pitäis kyllä itsekin käydä useammin, tän paikkakunnan Lidlillä on vaan surkea pieni parkkipaikka verratuna siihen kuinka paljon siellä käy porukkaa (nyt varsinkin kun siihen rakennettiin Alko viereen..).. Ja joo, tiedän että se on surkea syy siihen että en käy siellä useammin, pitää ottaa itseään niskasta kiinni ;) Meillä on onneksi yliopiston puolesta ihan järkyttävän hyvät ruoat halvalla hinnalla (2,15€ lämpimästä ruoasta + salaatit + juomat ei oo todellakaan paha :)) kampuksen Amicoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tyyris kortti enkä mäkään usko, että saadaan sitä hintaa täyteen ekan vuoden aikana vaan joudutaan sit maksamaan joku jäljelle jäänyt muutaman kympin könttäsumma, kun maksuaika menee umpeen ensi keväänä. S-etukortilla ei myöskään saa samanlaisia alennuksia, kuin Plussa- tai Pins-kortilla enkä mäkään usko, että sitä yksineläessäni käyttäisin tai edes olisin ottanut, mutta näin "perheellisenä" käyttö on melko hanakkaa :-D Ja sit tietty tuo henksuale on oma juttunsa kortin käytön suhteen.. Jos ei tällä hetkellä maksettais korttia "pois", ois meille kahden hengen taloutena kuitenkin kertynyt jo ihan kiva summa bonuksia - ruokaostosten lisäks kun on tankattu autoa ABC:lla, syöty Hesburgerissa ja shoppailtu muuta päivittäistavaraa esimerkiks Sokokselta. Sit on tietty tuplabonuspäivät ynnämuut, jolloin tulee käytyä useemmin sit tuolla Prismassa, kuin Lidlissä.

   Siinä oot kyllä oikeessa, et Citymarket on paljon miellyttävämpi marketti asioida :-D Kalliimpi, mutta miellyttävämpi ja Jamin kanssa aina toisinaan naureskellaan meidän life goalseille siitä, että jonain päivänä voidaan ihan päällikköinä mennä jonnekki cittarin kalatiskille miettimättä sen kummemmin hintoja.

   Mut hei vähän jees toi teijän kampuksen ruoan hinta! Meillä normilounaan hinta pyörii liki kolmessa eurossa .. :-(

   Poista
  2. Kyllä mä ainakin yksinasuvana hyödyn. Muun ruokabudjetti on n.150e, lisäksi joistain baareista ja ravintoiloista kertyy s-bonusta, niissä joskus tulee käytyä. En tankkaa yleensä ABC:llä tai vastaavalla, koska se bensan litrahinta on siellä kalliimpaa. Ja mulle kertyy siis bonusta n. 5-10e kuussa, sisältää maksutapaedun, kun maksan sillä kortilla. Tämä siis vuodessa 60e-120e, ja plussaa mulle kertyi paljon huonommin, silloin kun k-ryhmä oli pääasiallinen ruokakauppani, plussaa kertyi se yksi-kaksi 5e seteliä vuodessa.
   K-ryhmällä on tosiaan ajoittain tarjouksia, mutta viimeksikin monet tarjoukset oli eineksiä, tuoremehuja, austettuja sokerijugurtteja ym, jotka ei kuulu ruokavaliooni, ja lisäksi yleensä ne ovat muutenkin halvempia prismassa.

   Poista
 2. Se jauheliha muuten säilyy heittämällä jopa pari kk siellä pakkasessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kyllä tekis mummoniki mukaan, mutta harvemmin sit tarvetta niin pitkälle pakastukselle meillä on :-) Alennustarralla varustettua lihaa jos ostetaan, saattaa se viihtyä pakkasessa pari viikkoa päivämäärän mentyä umpeen, mutta sitä vanhempia lihoja katotaankin sit jo vähän tarkemmin! Tääkin on asia, jonka suhteen olisin läyhempi, jos yksinäni asuisin :-D J vaan on tuosta niin penteleen tarkka..

   Poista
  2. mietin myös että eikö se säily helposti enemmän kuin viikon

   Poista
  3. Tuo viikko oli semmonen varma nakki, että ainakin sen verta säilyy pakkasessa päivämäärän jälkeen, jos jollekkin ruoan pakastaminen uus juttu on :-)

   Poista
  4. Sekin riippuu paljon siitä, onko kyseessä pakastuslokero niinkun teillä vai ihan kunnon pakastin. En tiedä paljonko pakastuslokerossa on asteita, mutta ei varmaan lähellekään sitä mitä pitäis olla kunnon pakkasessa noin -20 astetta.

   Ja kerta nyt tähän väliin kommentoin, niin jatketaan jauhelihan säilyvyydestä alennuskortteihin :D Suosittelen kyllä hankkimaan sen plussa kortin, vaikka ei tulis niin usein käytyä siellä k-kaupassa. Niillähän on paljon taloustavarakauppoja, meiltä ois jääny monet isot kodinkoneet hankkimatta ilman plussakorttia ;)

   Ja muistaakseni se maksaa vaan 8e, rinnakkaiskortti on ilmanen. Niinkun tuo anonyymikin sanoi, niin siellä cittarissa on paljon hyviä tarjouksia mistä osa on vain plussakortille.

   http://myynmaailma.blogspot.fi/

   Poista
  5. Haha, et kuule arvaakkaan, kuinka kauan se on ollut mulla suunnitelmissa hommata ja vanhemmilla käydessä kun on lukenut mainoksia, on harkinta ollut vieläkin kovempi :-D Se vaan on yksinkertasesti jäänyt, kun tällä puolella Lahtea, missä asutaan, on K-kaupat niin tiukassa, ettei euronpäivien, plussatarjousten tai mammuttimarkkinoiden takia näin autottomana huvita juosta niiden perässä, kun Prisma on tuossa vieressä niinkuin Lidlikin. Sitä kyllä ihmettelen, etten edellisessä asunnossa asuessa sitä hommannut, kun lähikauppa oli (sairaan kallis) k-supermarket.. Mutta eiköhän se silti jossain vaiheessa munkin lompakkoon eksy :-) Viimeistään siinä vaiheessa, kun muutetaan taas lähemmäs K-ryhmän kauppoja!

   Ja niin, tuokin on kyllä totta tuon pakastimen suhteen, eihän toi missään nimessä oo läheskään yhtä tehokas kuin vaikka mummon pakastinarkku, josta marjani haen :-)

   Poista
  6. Mullakin pisti silmään tuo, että jauheliha säilyy ainakin viikon pakastimessa. :D Meillä saattaa olla puoli vuottakin ja ihan hyvää on.

   Poista
  7. Noo, kukin tyylillään :-) Munkin perheessä lihaa pakastetaan luvattoman pitkiä aikoja ja hyväähän se on, mutta kuten tossa ylempänä myy94 mainitsikin, ei se monesta opiskelijaluukusta löytyvä pakastinlokero välttämättä oo yhtä tehokas kuin isommista asunnoista löytyvät kunnon pakastimet. Eikä sinne kyllä välttämättä hirveän paljoa safkaa mahdukkaan..

   Ja meillä on toi yks asennevammanen, joka käy nirsoilee heti, jos liha on ollu vaikka vajaan kuukaudenkin pakkasessa :-D

   Poista
 3. Hyvä postaus! Tää on itellekin aika ajankohtaista, kun meitä on taloudessa nyt kaksi henkeä ja jääkaapin sisältö on ihan eri, kuin mitä se on viimeisen kahden vuoden aikana ollut, kun asuin vain yksikseni... Ja ruokalaskut ovat tietenkin myös kasvaneet huomattavasti. :D Mä teen ruokaostokset yleensä niin fiilispohjalta, että harvoin tulee ajateltua säästämistä muuten kuin eri tuotemerkkien väliltä valitessa. Nyt eletään vasta ensimmäistä kuukautta kaksin, joten vielä ei olla keskitytty ruokabudjetissa elämiseen, mutta jossain vaiheessa otetaan sekin vähän parempaan syyniin. Ensiksi on varmaan parempi ylipäätänsä totutella tähän yhteiseen arkeen. :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vaan kuvitella totuttelemisen määrän :-D Etenkin, kun miehen kanssa jakaa asunnon ja jääkaapin. Kyllä mä yksinänikin rahaa saisin ruokaan kulumaan, mutta mä söisin sit samaa ruokaa ikuisuuden. Aikusen miehen kanssa eläessä se iso vuoallinen makaronilaatikkoa kun menee helposti puolessatoista vuorokaudessa.. Vaikka se olis aikasemmin päivällä syönyt koulussa ilmaseks kuin hevonen!

   Kaikkee hyvää teille, kyllä se yhteinen arki siitä lähtee hiljalleen luistaa :-)

   Poista
 4. Huippupostaus! Tällaseit aiheet kiinnostaa kyllä paljon, t. korkeakouluopiskelija. Haluisin käydä kerran viikossa kaupassa ostamassa kamalasti kaikkea, mutta höhhöh kun jääkaappi on niin pieni ettei sinne mahdu niin paljon kamaa. Vieläkun syön pääasiassa kasvisruokaa, niin niitä kasviksia pitää kanssa syödä hirveästi, jotenka kaupassa tulee ravattua melkosesti ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :-D Ja pieni jääkaappi on tuskallinen, toi meidänkin on ihan onneton esimerkiks mun vanhempieni jääkaappiin verrattuna ja ollaan tetriksessä varmaan maailmanmestareita tätä nykyä.. Propsit kasvissyönnistä! :-)

   Poista
 5. Heh, olipas hauska postaus :D Taas näkee miten ihmiset eroo kulutustottumuksiltaan toisistaan.
  Mä lakkasin laskemasta meidän ruokaan käytettävän rahan määrää ensimmäisen kuukauden jälkeen, ja silloinkin summa tais olla hieman yli 400 euroa, vaikka ollaan molemmat opiskelijoita.
  Me käydään myös lähinnä Lidlissä/S-Marketissa/Prismassa, mutta tykätään oikeasti panostaa siihen ruoan laatuun. Syödään paljon kasviksia, kalaa, kanaa, pähkinöitä yms, mutta jos joskus esimerkiks viikonloppusin laiskottaa, käydään yliopistolla syömässä. Mun poikaystävä on myös tosi kova syömään ja se vois vetää vaikka pussillisen makaronia yheltä istumalta, ja miettis vielä senkin jälkeen, et mitähän sitä sitten söis.. Sen takia noi teidän viikon ruokaostokset teki mut vähän jellyks, koska me ei ikinä pärjättäis tolla ruokamäärällä (tai 50 eurolla) heh :D

  Että niin, sinuna en ainakaan ressais sitä, että ruokaan menee LIIKAA rahaa... :D Mä vaan jätän mieluummin sen uuden paidan ostamatta ja satsaan ruokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se vähän on :-) Meillä on muutama kaveri, jotka on ihan tosissaan ääneen ihailleet meidän jääkaappia kauppapäivän jälkeen - voin vaan kuvitella miten tohkeissaan ne teidän jääkaapista olis :-D Meilläkin ruokalasku oli jonkin verran suurempi silloin, kun mä kävin töissä, mutta ei hirveästi. Noi excelit ja foodiet on meidän elämään tullut vasta viimeisen vuoden aikana ja sitä ennen suunniteltiin ihan vähän suurpiirteisimmin ja käytiin aina Lidlissä, mutta suunniteltiin kuitenkin. Nykyään päästään kyllä tosi pienellä, mitä kaveripariskuntia oon kuunnellut.

   Teillähän pitäis ehdottomasti olla tukkukortti! :-D

   (ps. hyvä että mainitsit ton kalan, mun piti eilen Lidlistä käydä kattomassa lohta ton Prisma-reissun jälkeen, mutta arvaa kuka unohti..)

   Poista
 6. Pakko kertoa kun on pinttynyt tapa itsellä: maitopurkit kun laittaa lappeelleen niin, että "nuoli" eli avauspuoli osoittaa ylöpäin, niin ne aukeaa paremmin! Liittyy jotenkin pahvin vettymiseen tai mihin lie, ajattelin kertoa kun tosiaan tottunutta silmää häiritsee kamalasti "väärin päin" olevat maitopurkit... :D Mutta lista itsessään näyttää hyvältä, tosi erilaiselta kun omani kun en pidä esim vaaleasta leivästä, maustetuista jukurteista tai kevytmaidosta, niin usein joutuu korvaamaan ne kalliimalla, luonnonjukurtit ja jälkiuunileivät kun yleensä ovat vähän hinnakkaampia. Toisaalta syön paljon kasvisruokaa joka kompensoi hyvin, 3 euron soijarouhepussista tulee ruokaa vaikka moneksi kuukaudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, mun onkin tota soijarouhetta pitänyt kokeilla! Ei se ainakaan peruskoulussa ollut kamalaa, kun toisinaan jauhelihakeitto oli soijarouhekeittoa.. :-D

   Ja hyvä vinkki noiden maitopurkkien suhteen! Meillä ne harvemmin on noin kylellään, vaan törkätään ne suoraan oveen, mutta nyt ei ollut tilaa.. Pitääkin käydä kääntämässä ne noin päin :-)

   Poista
  2. Hei kiva kuulla! Soijarouheesta saa kyllä kamalaakin, jos sitä ei marinoi kunnolla. Suosittelen turvottamaan lämpimässä vedessä vaikka yön yli, ja kaveriksi runsaasti runsaasti mausteita ja esim lihaliemukuutio. :) Onnea kokeiluihin!

   Poista
  3. Kiitti ohjeistuksesta :-) Toivottavasti onnistun sen kanssa!

   Poista
 7. Tää postaus tuli kyllä todellakin tarpeeseen! :D Nyt kun asuu ekaa kertaa omassa kämpässä ja joutuukin ostamaan ruuat itse niin on tullut tehtyä vähän turhan usein niin, että joka päivä käy tuossa lähikaupassa ostamassa sen yhden päivän tarpeet. Pitääpä ottaa näistä vinkeistä opiksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, jos tästä oli hyötyä :-) Ja mä niin tiedän mistä puhut ton lähikaupassa ravaamisen suhteen.. :-D

   Poista
 8. Mulla ainakin toiminut loistavasti yksin asuessa se, että on rinnakkaiskortti vanhempien S- ja K-kaupan korteille. Ei joudu itse maksamaan siitä, mutta saa tarjoukset. Korttien hankkiminen yksin ei olisi järkevää, sillä bonuksia ei kertyisi nimeksikään.
  Ihan loistava postaus muuten! Juuri tälläisten takia rakastan sun blogia. Tavallisuus on se sun valttikortti. Jatka samaan malliin, oot ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti juttu, mikä kannattaa hyödyntää jo hyvissä ajoin ennen omilleen muuttoa :-) Rinnakkaiskortteja kun ei ainakaan K- ja S-ryhmältä saa kuin samaan talouteen.. Meillä se ei perheen kesken harmillisesti tullut edes mieleen, kun asuin vielä kotona..

   Kiitos tosi paljon btw, superjees jos nää tämmöset arkiset löpinät nappailee :-)

   Poista
 9. Aivan loisto postaus, en oo monella nähnyt tällasia! :)

  VastaaPoista
 10. Mäkin muistan sen ajan, kun laskettiin tosi tarkkaan kotikotona ruokamenot. Muistan kun välillä piti valita että ottaako muropaketin vaiko karkkipussin (usein sen takia, koska liikaa sokeria).

  Nykysin mies tilaa foodiesta kotiinkuljetuksella ruoat, suunnilleen aina viikoksi. Ja viikossa menee yleensä joku 50-satanen. Ja kuukaudessa ruokiin menee sitten se 300-400. Suositaan siis Prismaa myös! Lidliäkin käytetään, mutta suunnilleen kerran kolmessa kuukaudessa, kun ei meilläkään autoa ole :-( K-marketissa ei käydä ikinä, se on niin hemmetin kallis putiikki! Saadaan niinkun Lidlistä viikon ruoat about 70eurolla, Prismasta sillä satkulla ja k-markettiin menis varmaan 150€ ainakin, jossei jopa enemmän. En ymmärrä miten voi olla niin kallis ruokakauppa..
  Tietysti yksi suuri rahareikä on myös se, kun hänellä laktoori-intorelanssi mikälie, joten kaikkien tuotteiden oltava laktoosittomia, ja se usein maksaa sitten esim maidoissa enemmän. Lähivaltsussa laktoositon kuohukerma on vajaa 2€, kun taas Lidlissä 0,79€?!?
  Oikein odotan sitä, kun päästään reilun vuoden päästä muuttamaan tästä tonne lähemmäs keskustaan, sitte on Lidl lähempänä -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin pienet K-kaupat on äly kalliita, se on niin jännä! Mutta tietty kotimaisuus ja tuoreus on se valttikortti, kyllä sitä näin K-ryhmän lähikaupasta S-ryhmän lähikauppaan vaihtaneena huomaa suuren eron jo pelkästään Pirkan ja Rainbown välillä :-D Mutta jostain se on nipistettävä ja onneks S-ryhmältä löytyy paljon sellasia omia tuotteita ja esimerkiks Kotimaista-sarja, jota hyödynnetään meillä ainakin tosi paljon :-) Kaikki erityisruokavaliot tietysti rokottaa, se on aina harmi :c Niinku se ois oma vika, ettei vatsa siedä maitoa tai iho käy kutisemaan jostain hedelmästä!

   Meillä toi rahojen laskeminen ei niinkään oo kytköksissä akuuttiin rahapulaan tai muuhun, enemmänkin vois siis ostaa, mutta mulla on nää omat omituisuuteni ja sain alkukesästä ihan jäätävät kiksit siitä, kun ostettiin viikoks ruokaa 26 eurolla :-D

   Poista
 11. Tää nyt menee jo vähän hifistelyksi, mutta säästövinkkinä opiskelijoille se, että käyttäkää kaupassa esim. kangaskasseja sen sijaan että ostatte muovipusseja! Jos ajattelee että käy sen kerran viikossa kaupassa ja ostaa yhden pussin joka maksaa sen 17 senttiä, niin siitä kertyy vuodessa 8,84 € ja jos käy kaksi kertaa viikossa kaupassa tulee ylimääräistä 17,68 €.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei oot aivan oikeessa, unohdin tän ihan tyystin tuolta postauksesta, kiitos! Mekään ei siis kanneta kaupasta muovikasseja kotiin muuten kuin jos roskapussit on loppu ja kävelevänä kansana pakataan lähes tulkoon aina reppuun, treenikassiin tai sit "valmiisiin" kauppakasseihin :-)

   Poista
 12. Hei kiitokset tästä postauksesta! Toi foodie sovellus tulee todennäköisesti pelastaan mun tulevat kauppakäynnit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi Foodie on kyllä ihan ykkönen, kun sen kautta näkee suht realistisesti myös oman kaupan hinnat ja noin! Kausituotteet (esimerkiks vihannekset) ei päivity ihan täsmäajassa, mutta kauppalistan teko helpottuu huomattavasti, kun näkee samalla paljon sitä rahaa menee :-)

   Poista
 13. Tästä postauksesta tuli huono omatunto..... :-D

  Me ollaan nyt asuttu puolikkaan vuotta poikaystävän kanssa kahdestaan omillaan, itse oon ollut kokopäivätyössä ja mies armeijassa, nyt aloteltiin molemmat yliopistossa mutta itse (luojan kiitos) jatkan vielä töissä osa-aikaisena.

  Siis mulla ei ole haisuakaan, paljonko meillä uppoaa rahaa ruokaan... Me ollaan molemmat sen verran ns. varakkaammista perheistä, että ruuasta ei ole koskaan tarvinnut pihistellä, joten mepä ei olla sen kummemmin sitä ajateltu nytkään :-D Ja tosissaan, aloin vaan miettimään että paljonkohan rahaa sitä olisi tälläkin hetkellä säästössä, jos oltaisiin yhtään suoraviivaisempia ja määrätietoisia kauppareissujen suhteen. "No otetaaks hei mehua" "tehää hei tätä huomenna ruuaks" ja sit ostan miljoona ja yks ruokakermaa lisää kun kaapissa on jo kermoja pari kappaletta. Itse sentään sen verran teen listaa, että tiedän mitä kaappiin ostaa. Poikaystävän kanta on aina "joo oli siellä kaikkee" ja sit kun kaupasta tullaan niin kappas, maitoahan ei ole...

  Eli kiitos Jenna, tää oli herätys ainakin meikäläiselle! Nyt laitetaan lompakko säästökuurille, varsinkin kun tulot opintojen takia jonkun verran putoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jami on kans välil vähän tommonen et se vasta kaupassa havahtuu siihen, mitä se haluu, vaikka oisin pari tuntia ennen kauppaanlähtöä koittanu udella siltä safkasuunnitelmia :-D Esimerkiks ton limpparin se tajuaa aina vasta kaupassa, kun mulla ois jo valmis budjetin rajoissa pysyvä kauppalista tehtynä. Ihan. Joka. Kerta. :-D

   Hieno juttu, jos tää nappas tai vaikutti jotenkin johonkin :-) Kyllä mekin voitas syytää rahaa ruokakaupoille huomattavasti enemmän, mutta tämmösenä omituisena tyyppinä tykkään haastaa itteni ruokalaskun suhteen.. :-D Nyt tosin ruvetaan vähän tiukemmalle säästökuurille häiden takia!

   Poista
 14. Tosi hyvä postaus!
  Mäkin asun kahdestaan miehen kanssa ja meillä on molemmilla tapana laittaa yhteiselle ruokatilille 150€/kk. Itse opiskelen tällä hetkellä, mutta ennen kun oltiin molemmat töissä laitettiin sinne 200€/kk.
  On kyllä tonkin vähennyksen jälkeen oppinut paremmin katsomaan, että mikä on tarjouksessa ja ottaa mieluummin sen kaupan oman merkin tuotteita kun niitä kalliimpia. Mutta me ei esim. pahemmin osteta limsaa, ainakaan mä en sitä juo, mutta sit taas maidon sijaan ostetaan soijamaitoa (mun maha ei kestä edes laktoositonta) ja muutkin maitotuotteet (paitsi juusto!!) pyritään korvaamaan soijatuotteilla. Ne maksaa vähän enemmän, mutta toisaalta parempi sekin kuin se, että kärsisi koko ajan mahakivuista.
  Ehkä mekin vielä päästään noin edullisiin kauppalaskuihin joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Nina :-) Toi teidänkin systeemi vaikuttaa tosi hyvältä! Kaupan omat merkit on kyllä kieltämättä ihan samaa tavaraa joitain poikkeuksia lukuunottamatta.

   Meilläkin toi limu menee enempi Jamin kurkusta alas, etenkin jos se on kokista :-D Joinain kertoina ostetaan sit jotain mehutiivistettä ja jätetään limppari kauppaan. Ja ihan ehdottomasti ennemmin hyvä olo vähän tyyriimmällä, kuin ikävä fiilis vatsassa. Mäkin oon nyt harkinnut jos vaihdettais aluks siihen sellaseen laktoosittomaan maitojuomaan, mutta vielä ei olla uskaltauduttu (eikä J oo lämmennyt idealle) :-D

   Poista
 15. Oon itse huomannut et suurimman osan tuotteista saa halvemmalla s-marketista kuin prismasta. Muutenkin s-bonukset on hyviä varsinkin kun omistaa auton. Meille kertyy vuodessa vähintään 150e extraa bonuksista. Plussakortti on myös tosi hyvä siinä suhteessa et cittareissa on yleensä aina tosi hyviä tarjouksia, muuten k-kaupat on turkasen kalliita. Enää toivoisi et lidliin tulisi joku plussakortti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa :o Me käytiin kerran S-marketissa tekemässä viikon safkaostokset ja kuitin loppusumma oli paljon suurempi, vaikka ostettiin samoja tuotteita mitä Prismastakin.. Foodietakin kun selaa, niin ainakin meijän lähiässä on sen 10-20snt/tuote kalliimpi, kuin Prisma :-D

   Tuo Plussakortti menee kyllä harkintaan. Onhan se harmistus nimittäin suuri, kun vaikka telkkarista kattoo jotain cittarin mainosta ja kaikki tarjoukset on sillä plussakortilla ._. Mut voin vaan kuvitella miten kansa menis sekasin, jos Lidl lähtis etukorttirumbaan mukaan. Enkä mä usko, et sellanen on kovin mahdotonkaan ajatus! :-)

   Poista
  2. Äsh, hankintaan* piti kirjoittaa :-D

   Poista
  3. Joo, S-ketjulla menee kyl sillein et Alepa/ABC on kallein, sit S-market ja sit prisma :D

   Poista
  4. Näin mäkin oon ymmärtänyt :-)

   Poista
 16. Moikka! Nyt oli niin hyvä postaus ja ajankohtainen, että pakko kommentoida ekaa kertaa. Oon seuraillu sun blogia nyt puolisen vuotta ja tykkään kovasti. :)

  Me muutettiin poikaystävän kanssa n. 4 ja puol vuotta sitten yhteen ja hankittiin kans yhteiset etukortit ja tehtiin yhteinen s-tili, mihin sit laitettiin aina tietty summa ruokarahaa. Alotettiin sit yhteenmuutosta noin vuoden päästä kumpikin opiskelut ja siinä sit huomas oikeen kunnolla, miten töistä kertyneet säästöt hupeni oikeen urakalla, kun ei ensin meinannut tajuta, että nyt tosiaan ollaan opiskelijoita eikä työssäkäyviä. :D Meillä on välillä lipsunu pahasti toi "käydään kerran viikossa ruokakaupassa" ja on ollut pitkiä aikoja, kun yhteiselle tilille ei oo laitettu yhtään rahaa, vaan kumpikin on maksanut sitten omalta tililtä ruokaostoksia, ollut siis aikamoista tasapainottelua välillä!

  Kaiken kaikkiaan ollaan selvitty nää opiskeluajat kuitenkin tosi hyvin, tosin ite oon ollu samaan aikaan töissä.
  Tän postauksen innoittamana otetaan taas itseämme niskasta kiinni, vaikka ollaankin kohta molemmat kokopäiväisesti töissä, on meillä vuoden päästä parin kuukauden Aasian reissu tiedossa, joten ankara säästäminen sinne on aloitettu! :)

  PS. Seuraan myös sun hääblogia niin innolla, nimimerkillä kosintaa odotellessa... :)
  - Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva juttu, että postaus iski ja muutenkin tästä meikäläisen menosta täällä tykkäät :-)

   Heh, se on aina niin kauheen helppoa alottaa tommoset tarkat systeemit, mutta niissä pitäytyminen on toinen juttu :-D Mekin lipsuttiin ihan luvattoman paljon omasta systeemistä kesällä, kun rahaa tuli niin erilaisessa tahdissa ja erilaiset määrät eikä oltu kotona samalla tavalla, kuin syyskuusta toukokuuhun ollaan..

   Mahtavaa tuo, että töitä on kuitenkin löytynyt. Opiskelijana se pienikin lisätulo merkkaa paljon! Tsemppiä reissun suunnitteluun ja oikein mukavaa matkaa :-)

   Poista
 17. Pitäis varmaa itekki vähän ryhdistäytyä ton kaupassa käynnin suhteen. Meillä on lähin ässä tien toisella puolella, niin siellä käydään välillä pahimmillaan kolmesti päivässä. Ja monesti en jaksa suunnitella ruokia etukäteen vaan meen kauppaan asenteella: mitäs tänään syötäisiin? Ton takia tulee tehtyä usein heräteostoksia ja meillä menee yleensä ruokaan kahden hengen taloudessa 350 € kuukaudessa, vaikka ei mitään älyttömän kalliita juttuja ostellakkaan. Prismat on mun pahin painajainen, tuun sieltä aina kiukkusena ulos kun joudun ettiä jokaista tuotetta koko kaupan ympäri ja loppujen lopuks niiden valikoimat ei paljon ässästä poikkea. Hinnoissa ei musta kovin suurta eroa edes ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oli joo meidänkin kompastuskivi edellisessä kämpässä, kun lähikauppaan oli 500m. Nyt lähimpään kauppaan saa kävellä kolminkertasen matkan, niin ei sitä ihan yhtä helposti tuu lähdettyä, jos ei oo ihan pakko!

   Isot marketit on joo huonoja sen suhteen, et täällä Lahessakin kun käy kahdessa eri Prismassa, on niissä kummassakin hyllyjärjestelyt ihan erilaiset. Enste ku tottuu tohon lähempään niin ei millään meinaa löytää haluamaansa, jos eksyy kaupungin toisella laidalla olevaan puljuun :-D Tykkään käydä kaupassa ja kierrellä isoja marketteja muutenkin kuin ruokapuolta ajatellen, mutta siinä vaiheessa loppuu huumorintaju, kun jotain ihan perustuotetta ei meinaa löytyä sieltä kaikista loogisimmasta paikasta. Tai jos unohtaa jotain sieltä kaupan alkupäästä ja täytyy kipittää puol kilometriä sen takia.

   Ja tosta hintaerosta sen verta, että mun mielestä halvin kevytmaitolitra on aika hyvä hintatason määrittäjä kaupalle. Prismassa Kotimaista-kevytmaito on ton 0,70€ litralta, meidän lähimmässä S-marketissa 0,84€. Eihän se tolleen per tuote oo mikään kamala ero ja paljon löytyy samanhintasiakin tuotteita, mutta sit kun ostaa vaikka viikossa kolme maitoa, niin se tekee jo sen 42 senttiä lisää laskua, vuodessa parikytä euroa. Hifistelyähän tää on, eikä toi nyt kuukausittaisesta budjetista oo paljon, mutta skidinä opitulle periaatteelle halvimman vaihtoehdon hakemisesta ei tahdo antaa periks :-D Ja sen jos jonkun oon huomannut, niin S-marketit vaihtelee tarjonnaltaan ihan älyttömästi. Meidän tänhetkinen lähiässä on näin suoraan sanottuna umpipaska, mutta sit Hollolassa sijaitseva vähän isompi S-market on ihan huippukauppa!

   Poista
 18. Vähänks oli mahtava ja erilainen postaus! Ite asun vielä vanhempien kanssa niin ei silleen tarvis tämmösiä miettiä, mutta kun jatko-opintojen takia joutuu kuitenkin parin vuoden sisällä muuttamaan omilleen niin sitä haluaa kuitenki valmistautua ja kerätä kaikki mahdolliset niksit ja vinkit talteen, siks tämmöset kirjotukset onki just lemppareita. +mahtavaa että näät myös vaivaa kommenttiboxin suhteen ja kirjoittelet jokaiseen kommenttiin hyvät vastaukset :) kiitti tästä! Niin ja hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jos tästä oli jonkinsortin hyötyä :-) Kannattaa tosiaan tsekata myös kaikki kommentit, näissä on vielä vinkkejä vaikka muille jakaa ja sovitella niitä sitten tulevaisuudessa omaan arkeen! Nastaa syksyä myös sulle :-)

   Poista
 19. Äitin opettama myös iso säästön kohde on tuo käsisaippua, kun yksi puteli maksaa aina sen melkein 2e merkistä ja kaupasta riippuen, niin Tokmannilta saa sellaisen monen monen litran ihan tonkan saippuaa ja maksaa tarjouksessa 2e ja muuten 3e ! Itse viimeksi sen ostin huhtikuussa ja kahden henkilön taloudessa sitä on viellä reilusti jäljellä... Eli täyttää aina vaan sen vanhan saippuapullon, ja esim joku vähän fiinimpi pentikin tms saippuapullo on helppo pestä niin ei mene kämäsen näköiseksi ajan kuluessa :D

  Iteki foodieen tykästyny, ehdoton ykkönen säästämisen kanssa kun voi etukäteen suunnitella budjetit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, munkin vanhemmat käyttävät tuota kikkaa aina silloin tällöin :-) Meillä on yleensä sitä Doven ihan tavallista juoksevaa saippuaa, jota ainakin Kärkkäiseltä saa sellasessa vähän isommassa täyttöpakkauksessa eikä noita tommosia kaupan muovisia pumppupulloja olla käytetty koskaan. Keraamisia löytyy meiltäkin - jopa kaksin kappalein ihan vaan vaihtelun vuoksi :-D Prismassa kyseistä saippuaa ei vaan ollut, joten tällä kertaa napattiin vaan joku mikä tuoksu hyvältä.. Kiitos että muistutit tästä!

   Ja tuo Foodie on kyllä niin huippu! Oispa muillakin kaupoilla vastaava :-)

   Poista
 20. Huippu postaus!
  Mitähän mun piti kirjottaa, ku omat ajatukset katos muita kommentteja lukiessa. :)
  K-ryhmän kaupoissa on kyllä hirmu hyviä tarjouksia monesti ja juurikin plussa-kortilla, joten se on kyllä hyvä olla olemassa. Esim lohifileet on tosi usein 6,9 tai 7,9e/kilo ja me ostetaan sitä sillon paljon. Paistan uunissa ja pakkaan pieniin rasioihin ja pakastimeen. Kätevä ja tosi nopea tehdä esim lohikeittoa tai -kiusausta. :) Ja samalla tavalla tarjousjauhelihaa ostan useamman paketin ja ruskistan ja maustan ja pakkaan rasioihin pakkaseen. Risotto, jauhelihakeitto ym tulee tosi nopeasti, vaikkei olisi yhtään ruuanlaittoinspistä. ;)
  Toki teillä pienempi pakastin, mutta sama määrä ruskistettuna menee pienempään tilaan kuin ne isot paketit. :)

  VastaaPoista

Featured posts

Copyright © And then she grew up
Design by Fearne