HAUSKEMPAA ARKISAFKAA

13. toukokuuta 2015

Vaikka ollaankin hyvin pitkälti semmonen perinteinen jauhelihakastiketta ja perunamuussia viitenä päivänä viikossa -talous, kokee meidän jääkaappi alvariinsa erilaisia kausia tiettyjen raaka-aineiden suhteen. Yhdessä asumisen alkuaikoina vedettiin ihan hullunlailla kanapastaa ja possun ulkofileepihvejä, sit väsättiin paljon lihapullia, alkuvuodesta 2015 hurahdettiin kanakeittoon ja nyhtöpossuun. Mä oon meistä kahdesta se, joka tykkää kokeilla kaikenlaista uutta, kun Jami taas luottaa kyökin puolella hääräillessään tuttuun ja turvalliseen. Tän kevään aikana mä oon kokeillut muunmuassa sulatejuustolla täytettyjä lihapullia, tortillalastumurskalla kuorrutettuja kanapihvejä ja créme fraîche -marinadilla höystettyjä possun sisäfileepiffejä (jälkimmäisenä mainituista pihveistä sen verran, että tarjoushaukka kiittää ja kuittaa). Lisukkeet pysyy usein samoina kuukaudesta toiseen ja allekirjoittanut voisikin elää itsetehdyllä perunamuussilla tai valkosipuliperunoilla, mutta meidän arkiruoan juttu muuttuu säännöllisin väliajoin. Vähän sama, kuin monella musiikin kanssa: samaa biisiä kuunnellaan nonstoppina kyllästymiseen asti. Hypetysten ohella meidän ruokapöydässä hengailee säännöllisin väliajoin ne jo mainitut, tutut ja turvalliset nakki-, jauheliha- ja kanakastikkeet. Pistelen äitille aina whatsappissa viestiä, et miten se tekee jotain, mistä kovasti kotona asuessa tykkäsin ja saan yksityiskohtasia reseptejä bumerangina takaisin! Nimim. En-vieläkään-osaa-tehdä-hyvää-ruskeakastiketta-ilman-ohjetta-94.
  Kevään myötä ollaan kuitenkin väsäilty entistä enemmän helppoa ja nopeeta safkaa, missä on kuitenkin joku pikkujuttu tai mitä on ollut niinsanotusti hauska syödä. Viimesimpänä ollaankin innostuttu näistä kotikutosista tonnikalasubeista. On ollut tosi yllättävää huomata, miten paljon paremmin tämmönen ite kasattuna täyttää, kuin jos sen hakisi valmiina Aleksanterinkadulta. Viimeisen vuoden aikana ollaan vähennetty pikaruokailua muutenkin huomattavasti ihan vaan jo sen kuuluisan opiskelijabudjetin vuoksi. Joskus on kiva hemmotella itseään lähikebabbilan pitsalla tai hesemätöllä, mutta kyllä itedusatut pitsat ja hampparit aina vie voiton ihan ylivoimasesti! En muista tiedä, mutta tää likka syö krapulaansakin paljon mieluummin keitettyjä perunoita ja lohta, kuin rullakebabia.

IMG_04561 IMG_0469

Olis joskus tosi jees kokeilla muitakin "päätäytteitä" patongin välissä, mutta tonnikala on ehkä kaikista helpoin ja edullisin mitä kastikkeisiin tulee. Vähän kun sörssätään majoneesia tonnikalan joukkoon, niin hyvää tulee. Kinkut ja kalkkunat on mun mielestä kauheen tylsiä eikä ees järin täyttäviä, oma ikilemppari paahtopaisti taas on vähän turhan tyyris vaihtoehto kotona tehtäväksi. Grillattu kana on myös tosi hyvä vaihtoehto, mutta kalliimpana vaihtoehtona myös se on vähän harvinaisempaa herkkua. Ja kun kumpikin tonnikalasta tykätään, niin ei tartte ruveta erikseen kehittelemään täytteitä. Sit kun päälle pistää vähän juustoa ja antaa patonginpötkylän muhia kuumassa uunissa pari minuuttia ennen rehujen asettelua, on lopputulos tosi tuhti, eikä nälkä härnää moneen tuntiin! Ei ehkä sieltä kaikkein terveellisimmästä päästä, mutta tarviiko sitä nyt aina ollakaan? Parhaita safkoja on ehdottomasti tämmöset, joita on mahdollisuus muuttaa pienillä jutuilla suuntaan jos toiseen ilman, että tarttee koko reseptiä pistää uusiks.
  Millanen ruokapolitiikka teillä kotona vallitsee? Löytyykö ruudun toiselta puolelta muita meidän kaltaisia innostujia, joiden kotona vedetään samaa safkaa siihen asti, että sitä tulee ruoansulatuselimistön toisen pään lisäks myös korvista ja nenästä? :-D Pistelkää ihmeessä vinkkejä omista lempiresepteistänne arkiruoan suhteen, uusia ruokaideoita on aina kiva saada korvan taakse mielikuvituksettomien kauppareissujen varalle!

6 kommenttia

  1. Sosittelen ehdottomasti kananuudeliwokkia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yyh, ittellä on nuudelikammo kun semmoseen pirulaiseen meinasin joskus tukehtua, mutta muuten haluaisin kovasti aina kokeilla erilaisia wokkeja, oma äiti tekee ihan superhyviä semmosia! :-) Vielä kun sais ton miekkosen niistä innostumaan, ilman että tartteis kasvissekotuksesta lähteä karsimaan tiettyjä inhokkeja veks. Sen takia meillä on kanakeitossakin vaan herneitä ja perunaa, vihannekset pitää kuulemma syödä tuoreena eikä keitettyinä :-D

      Poista
  2. Kysymys poikkee aiheesta, mutta kuinka pitkä oot? :D

    VastaaPoista
  3. Tuon majoneesin lisäksi kannattaa koittaa sekottaa joukkoon tuorejuustoa, maustettua tai maustamatonta! Mun ja poikaystävän lempparia tolla tyylillä täytetyt patongit :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä olla osattu edes ajatella tätä, vaikka tuorejuustosta kummatkin tykätään! Pitää pistää ens kerralla testiin, kiitti sulle vinkistä :-)

      Poista


Pidetään meininki asiallisena ja rentona. Eri mieltä saa olla, mutta nokkavaksi ei tarvitse heittäytyä!
Kuviani saat toki käyttää, kunhan pyydät ensin luvan allekirjoittaneelta.

Featured posts

Copyright © And then she grew up
Design by Fearne